SPORT

Ekspert traži suspenziju za „Grešnika“: „Meni ovo jako smrdi“

Reakcije zbog pozitivnog doping testa Janika Sinera ne prestaju da stižu, a sada se oglasio i Fric Sergel, profesor doktor iz Nemačke, koji je objasnio da zbog prekšraja kakav je napravio Italijan mora da se dobije suspenzija sa kojom se prvi reket sveta neće susreći.
Sputnik
Janiku Sineru oprošteno je to što je dva puta bio pozitivan na doping testu jer je navodno utvrđeno da je nedozvoljena supstanca u njegov organizam dospela preko masaže fizioterapeuta, ali teniski svet ovo posmatra kao neprihvatljiv izgovor.
Zbog toga što je Italijan oslobođen optužbi ne bune se samo teniseri već se oglasio i stručnjak Fri Sergel.
„Meni ovo jako smrdi. Izgovor o tome da je zabranjena supstanca apsorbovana preko kože se sve više koristi u poslednje vreme. Ovo je još jedan takav slučaj i mora da interveniše Svetska anti-doping agencija. Ona mora da inteveniše, pošto je ITF član ove organizacije, i to tek od 2003. godine, što sve govori“, rekao je nemački stručnjak za „Sport1“.
Za ovakav prekršaj Sergel procenjuje da je Siner trebalo da bude suspendovan od dve do četiri godine.
„Po mom mišljenju, sve ovo oko Sinera i dalje nije završeno. Klostebol je Klostebol i sam po sebi vodi do zabrane od dve do četiri godine. Nema druge opcije. Siner je mogao da ide sa time na Sud za sportsku arbitražu, a ne na sud koji je usko povezan sa tenisom. Ranije je trebalo da bude suspendovan, a već se dešavalo u tenisu da jednog ili dvojicu tenisera poštede. Nikada nisu tretirali sve podjednako“, objasnio je Sergel.
Stručnjak iz Nemačke smatra da to što je Siner prvi na svetu ne sme da bude opravdanje da bude povlašćen.
„Zašto ne bi? Ne vidim razlog da se to ne uradi sa najboljim na svetu. Posebno sa najboljim na svetu. Setite se primera Bena Džonsona koji je ostao bez zlata na Olimpijskim igrama zbog dopinga. I tamo su pravili primer. Nema veze da li je prvi ili 15, zašto bi Siner bio povlašćen?“, upitao je Nemac.
Objašnjenje koje je ponuđeno stručnjak ne smatra validnim.
„Čak i da ga je masirao svakog dana, mislim da bi bilo vrlo teško da klostebol uđe u telo u takvoj količini da bude detektovan na samom doping testu“, objasnio je ekspert.
SPORT
Skandal u finalu: Kontroverzni teniser sa tribina provocirao igrača
Komentar