RUSIJA

Ključne tačke Putinove posete Bakuu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon šest godina posetio Azerbejdžan, gde je boravio dva dana. Iako se ove godine već sastajao sa liderom Ilhamom Alijevom, predsednici uvek imaju aktuelne teme za razgovor. Među njima su jermensko-azerbejdžanski odnosi i saradnja u oblasti energetike.
Sputnik
Putin je danas oko podneva stigao u rezidenciju Alijeva „Zagulba“, koja se nalazi 40 kilometara od Bakua na obali Kaspijskog mora. Predsednici su održali sastanak u uskom i proširenom formatu.
„Veoma smo zadovoljni nivoom saradnje naših zemalja. Deklaracija o savezničkoj saradnji koju smo potpisali u februaru 2022. godine uspešno se sprovodi – kako u političkoj tako i u ekonomskoj sferi. Vidimo pozitivnu dinamiku, dobre brojke“, konstatovao je Alijev.
Energetika je važan sektor saradnje dve zemlje. Ruske i azerbejdžanske kompanije vade naftu i gas i bave se preradom i transportom goriva. Transport je još jedna važna zajednička oblast. Zapadni deo međunarodnog transportnog koridora „Sever-Jug“ prolazi preko teritorije Azerbejdžana.

„Trgovinsko-ekonomske veze se uspešno razvijaju. Na našem prethodnom sastanku u Rusiji rekli ste mi da je međusobni trgovinski promet nešto viši od četiri milijarde dolara. To je dobra cifra, ali ne odgovara nivou naših mogućnosti. Možemo da govorimo ne samo o energetici, već i o industriji, logistici – imamo mnogo oblasti. U Azerbejdžanu posluje više od 1.270 preduzeća sa ruskim kapitalom – ni to, naravno, nije granica“, rekao je Putin.

Poruka Jerevanu

Naravno, Moskva i Baku veliku pažnju posvećuju pitanjima stabilnosti i bezbednosti – globalnoj i regionalnoj.
„Naravno, to se odnosi i na rešavanje situacije na Južnom Kavkazu. Svima je jasno i dobro poznato da se i Rusija suočava sa krizama, pre svega na ukrajinskom pravcu. Ali istorijska uključenost Rusije u situaciju na Južnom Kavkazu diktira nam potrebu da učestvujemo u tim događajima – naravno, u meri u kojoj to zahtevaju strane, bez sumnje“, istakao je ruski lider.
Moskva je i dalje spremna da doprinese sklapanju mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana, kao i razgraničenju koje je počelo u aprilu.
„Nakon posete Azerbejdžanu, kontaktiraću premijera (Jermenije) Pašinjana i obavestiću ga o rezultatima našeg sastanka. Znam da Azerbejdžan ima za cilj da završi sve procedure u vezi sa potpunim rešavanjem situacije. To mi je dobro poznato“, rekao je Putin.

Rezultati sastanka

Pregovori su nastavljeni u proširenom formatu, uz učešće ambasadora i šefova ključnih resora obe zemlje.
„Vidimo pozitivnu dinamiku u svim oblastima. Sfera našeg zajedničkog rada širi se iz godine u godinu“, ponovio je Alijev, istakavši da je Baku odlučan da ojača saradnju u svim oblastima.
Lideri su zatim potpisali niz bilateralnih dokumenata. Među njima su sporazumi o saradnji u oblasti zdravstva, medicinskog obrazovanja i nauke, bezbednosti hrane, memorandumi o klimatskim promenama i niskougljeničnom razvoju, inspekciji rada, investicija.
Jedan od rezultata je i dogovor o zajedničkoj izgradnji naftnih tankera.

Pored toga, predsednici su objavili zajedničko saopštenje. Oni su obećali da će nastaviti sa jačanjem međudržavnih veza „na principima međusobnog poštovanja državnog suvereniteta, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, ravnopravnosti i nemešanja u unutrašnje stvari“.

Konstatovali su značaj daljeg razvoja saradnje po pitanjima od zajedničkog interesa u međunarodnim organizacijama i drugim multilateralnim platformama i iskazali privrženost ciljevima i principima Povelje UN.

Doprinećemo normalizaciji

Strane su istakle značaj trilateralne izjave od 9-10. novembra 2020. godine, kao i naknadnih dogovora postignutih na najvišem nivou, u cilju osiguravanja bezbednosti i stabilnog razvoja na Južnom Kavkazu.
„Rusija će i ubuduće na svaki mogući način doprinositi normalizaciji azerbejdžansko-jermenskih odnosa i zaključivanju mirovnog sporazuma na osnovu poznatih trilateralnih dogovora koje su postigli predsednici Rusije, Azerbejdžana i premijer Jermenije“, poručio je Putin.
Ovo je bila osma poseta Putina Azerbejdžanu od 2001. godine. Ruski lider je prethodni put boravio u Bakuu 2018. godine.
RUSIJA
Prijatelji i saveznici koji će zajedno praviti tankere: Putin i Alijev usvojili zajedničku izjavu
Komentar