RUSIJA

Putin: Rusija pridaje veliki značaj strateškom partnerstvu sa Indijom

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je indijskoj koleginici Drupadi Murmu i premijeru Indije Narendri Modiju nacionalni praznik – Dan nezavisnosti.
Sputnik
Kako je rekao, Indija je za 77 godina samostalnog razvoja postigla opštepriznati uspeh u društveno-ekonomskom, naučnom, tehničkom smislu i mnogim drugim sferama i stekla je visok autoritet na međunarodnoj sceni.
„Pridajemo veliki značan odnosima posebno privilegovane strateške saradnje sa Indijom. Uveren sam da će dosledna realizacija dogovora, postignutih nakon nedavnih pregovora u Moskvi, doprineti daljem razvoju višestruke rusko-indijske saradnje. To je apsolutno u skladu sa interesima naših prijateljskih naroda i u koloseku je jačanja međunarodne stabilnosti i bezbednosti“, navodi se u čestitki predsednika koja je objavljena na sajtu Kremlja.
Podsetimo, indijski premijer je početkom jula boravio u poseti Rusiji.
"Kada se pomene reč 'Rusija', prva reč koja padne na pamet svakom Indijcu je – partner Indije u sreći i tuzi. Rusija je pravi prijatelj Indije", rekao je tada Modi.
Putin i Modi su potpisali i zajedničku izjavu u kojoj dve zemlje naglašavaju potrebu za postizanjem mirnog rešenja sukoba u Ukrajini kroz dijalog i diplomatiju i uključivanje obe sukobljene strane.
U izjavi se navodi da se planira izgradnja bilateralne ekonomske saradnje između Rusije i Indije, uključujući devet prioritetnih oblasti.
RUSIJA
Zapadni mediji: Zagrljaji Putina i Modija uznemirili američke zvaničnike
Pogledajte i:
Komentar