RUSIJA

Bivši američki ambasador: Ukrajina prešla „crvenu liniju“ napadom na Kursku oblast

Ukrajina je napadom na Kursku oblast prešla „crvenu liniju“, a predsednik Rusije Vladimir Putin će delovati onoliko odlučno koliko je to moguće da bi se ukrajinske jedinice proterale sa ruske teritorije, smatra bivši ambasador SAD u Moskvi Džon Salivan.
Sputnik
Prema njegovim rečima, mnogi kažu da su u tu ružnu priču bile umešane SAD.
„Rusi mogu da misle da su Sjedinjene Američke Države bile umešane u tu ozbiljnu provokaciju ili teroristički napad i da je to svojevrsna crvena linija koju su Ukrajinci prešli“, izjavio je on za „Si-En-En“.
Kako je rekao, ne sumnja da će odgovor na ovu provokaciju biti oštar – od Putina očekuje što odlučniju reakciju.
Ranije je zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije, komandant specijalnih snaga Ahmat general-major Apti Alaudinov saopštio da ukrajinske snage trpe velike gubitke na kurskom pravcu, kao i da se svakodnevno likvidira veliki broj vojnika.
Podsetimo, masovni napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U regionu je više puta proglašavana raketna opasnost, nakon čega je uvedena vanredna situacija federalnog nivoa. Lokalno stanovništvo se evakuiše u druge regione Ruske Federacije.
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Valerij Gerasimov izvestio je predsednika Vladimira Putina 7. avgusta da je ruska vojska zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u dubinu ruske teritorije.
Prema najnovijim informacijama ruskog Ministarstva odbrane, Kijev je od početka borbenih dejstava na kurskom pravcu izgubio više od dve hiljade vojnika, 35 tenkova i 31 oklopni transporter.
Specijalna operacija u Ukrajini
Stići do Kurska, streljati civile: Ukrajinski zarobljenik otkrio plan operacije Kijeva
Pogledajte i:
Komentar