REGION

Šta stoji iza želje Prištine i Sarajeva da Srbiju uvuku u novi rat

U Prištini, ali i u Sarajevu svesni su da jedini način da se oslobode „jarma“ Rezolucije 12 44 odnosno Dejtonskog sporazuma može biti samo novi sukob koji bi rezultirao novim sporazumima, kaže sociolog Vladimir Vuletić, objašnjavajući zašto se zaoštrava situacija na KiM i u BiH.
Sputnik
Upozorenje predsednika Srbije da neko hoće rat na Balkanu, upućeno zbog sve napetije situacija u Bosni i Hercegovini i napada na Republiku Srpsku, kao i zbog svakodnevnog provociranja Srba na Kosovu i Metohiji od strane vlasti u Prištini ima dublje objašnjenje.

Hteli bi da ponište Rezoluciju 12 44 i Dejton

Sociolog Vladimir Vuletić iznosi tezu da Albancima na KiM i Sarajevu rat odgovara, jer bi samo tako poništili dosadašnje sporazume, u ovom slučaju Rezoluciju 1244 koja se odnosi na KiM i Dejtonski sporazum u BiH.
Vuletić ističe da upravo takav zaključak dobijamo kao rezultat sagledavanja trenutne situacije.
„Mi imao dva zamrznuta konflikta - jedan u BiH i drugi na KiM. Oba konflikta su svojevremeno završena nekim sporazumima: rat u BiH Dejtonskim sporazumom, a ono što se dešavalo na KiM Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Oba ta dokumenta su garantovala mir i određena prava onima koji su tamo nastavili da žive. Rezultat Dejtonskog sporazuma je Republika Srpska a rezultat Rezolucije 12 44 nesporno je da je KiM ostalo deo SRJ odnosno Srbije,“ konstatuje Vuletić.
To je ono, kako kaže, što je po međunarodnom pravu, iako su se neke države ogrešile o Srbiju i kada je reč o Kosovu priznale ga kao državu.

I Prištini i Sarajevu se žuri

„Naravno, ta priznanja nemaju legitimitet. Zato Kosovo, kao i BiH svako na svoj način, pokušavaju da dođu do svog cilja: Kosovo da bude država koja nije ograničena Rezolucijom 12 44 i koja je ne sputava, a u Sarajevu bi neki političari unitarnu BiH koja ne bi bila ograničena Dejtonskim sporazumom. Oba slučaja mogu se da promene samo na dva načina - jedan je dogovor i to je ono što i Milorad Dodik, na kraju krajeva pokušava, mada taj dogovor koji on nudi za Sarajevo nije prihvatljiv. S druge strane, ono što nudi Sarajevo, nije prihvatljivo za Srpsku. Dakle, imamo stanje koje postoji,“ napominje on.
Poenta je dodaje on, da se vlastima i u BiH i na tzv. Kosovu žuri da dođu do rešenja, a da pri tom zaobiđu pomenute sporazume.
„Oni kojima se i u Sarajevu i u Prištini žuri znaju vrlo dobro da ako hoćete da se rešite nekog međunarodnog sporazuma, a nema sporazumnog rešenja, onda je, a to se i kroz istoriju pokazalo, rešenje u mirovnim sporazumima koji su uvek dolazili nakon nekih ratova. Da li će to biti veći ili manji rat, činjenica je da kada imate novi rat dolazi do novog mirovnog sporazuma koji podrazumeva drugačije od onoga što je bilo,“ objašnjava Vuletić.

Priština provocira Srbiju da krene prva

To je, kako kaže naš sagovornik, jednostavna logika, na koju on već duže vreme upozorava.
„To znaju i u Prištini i u Sarajevu i u Prištini i zato se i brinem za stabilnost u regionu. Isto tako znaju veoma dobro da onaj ko bi prvi započeo sukob ne bi imao dobru pregovaračku poziciju posle sukoba, pa otuda i svakodnevne provokacije od strane Prištine prema Srbima na KiM, jer je očigledno da Priština želi da isprovocira Srbiju da reaguje prva,“ uveren je Vuletić.
U prilog njegovim rečima govori i pogoršanje situacije na severu Kosova i Metohije i okupljanje Srba na mostu na Ibru, a Kfor i Euleks su već saopštili da su spremni za eventualne nemire. Dodatni strah među Srbe na KiM, pored ukidanja dinara, serije hapšenja bez ikakvog osnova a s tvrdnjom da su odgovorni za navodne ratne zločine, zatvaranje pošta na severu, unosi i priča se da je Albanci spremaju na ukidanje srpskih institucija u prosveti i zdravstvu.
SRBIJA
„Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most!“: Protest Srba sa severa Kosova i Metohije /video/
Pogledajte i:
Komentar