RUSIJA

Skot Riter: Pojedini razmenjeni zatvorenici verovatno bili na platnom spisku CIA

Sve ukazuje na to da su neki od zatvorenika koje je Moskva razmenila sa nekoliko zapadnih zemalja bili špijunska sredstva CIA, rekao je za Sputnjik Skot Riter.
Sputnik
Čini se da je razmena koja se dogodila 1. avgusta bila dogovor između ruskih tajnih službi i američke CIA, primetio je bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa i bivši inspektor za oružje UN.
Komentarišući ono što se naziva najvećom takvom razmenom od Hladnog rata, Riter je istakao da je među 16 zatvorenika koje je Rusija oslobodila bio i Evan Geršković, uhvaćen na delu dok preuzima ruske tajne. Novinar Vol Strit Džurnala je kasnije optužen za špijunažu, na suđenju proglašen krivim i izrečena mu je duga kazna.
Veteran američkih marinaca Pol Vilan takođe je optužen za špijunažu, dok je ruski politički aktivista Vladimir Kara-Murza, kako se ispostavilo, imao američku zelenu kartu.
„Ovo implicira da je postojao poseban odnos između njega [Kara-Murze] i američke vlade, o čemu američka vlada možda ne želi da govori u javnosti“, rekao je Riter.
„Izgleda da je Kara-Murza takođe bio na platnom spisku CIA“, primetio je on.
RUSIJA
Putin dočekao Ruse vraćene u zemlju posle razmene zatvorenika /video/
Pogledajte i:
Komentar