SVET

SAD obustavljaju finansijsku pomoć Gruziji zbog zakona o stranim agentima

Sjedinjene Američke Države obustavljaju svoj program finansijske pomoći Gruziji, jer je Tbilisi usvojio zakon o stranim agentima, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Sputnik
„Posle antidemokratskih koraka gruzijske vlade, objavio sam sveobuhvatnu reviziju bilateralne saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Gruzije. Kao rezultat ove revizije, SAD obustavljaju pomoć u vrednosti većoj od 95 miliona dolara za podršku gruzijske vlade“, navodi se u saopštenju šefa američke diplomatije objavljenom na sajtu Stejt departmenta.
Blinken je istakao da „antidemokratske i lažne izjave“ Tbilisija nisu u skladu sa standardima članstva zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u.
Parlament Gruzije je 28. maja nakon sedmočasovne rasprave nadglasao veto predsednice zemlje Salome Zurabišvili i usvojio zakon o stranim agentima u originalnoj verziji. Za dokument su glasala 84 poslanika, a protiv su bila četiri. Dokument je usvojen uprkos protestima koji u Tbilisiju i većim gradovima traju skoro mesec i po dana, kao i pretnjama iz SAD i Evropske unije.
Sjedinjene Američke Države osudile su odluku gruzijskog parlamenta i zapretile posledicama, dok Evropska unija razmatra odgovor.
RUSIJA
Rusija: SAD žele da u Gruziji do oktobra sprovedu novi „majdan“
Pogledajte i:
Komentar