RUSIJA

Orban: Svet staje na stranu Rusije – uprkos direktivama sa Zapada

Brojne zemlje sveta postepeno staju na stranu Rusije u sukobu u Ukrajini, uprkos instrukcijama Zapada, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Sputnik
„U poslednje dve godine došlo je do zaokreta za 180 stepeni. Zapad je naredio svetu da se suprotstavi Rusiji i da podrži Zapad. Međutim, sada smo u fazi kada svi postepeno staju na stranu Rusije“, rekao je Orban, prenosi list „Mađar nemzet“.
On je podsetio da Rusiju podržavaju najveće zemlje sveta, uključujući Kinu, Indiju, kao i Iran. Međutim, Orban je dodao da je iznenadila pozicija Turske, koja je članica NATO, kao i muslimanskog sveta koji su „videli u Rusiji partnera, a ne neprijatelja“.

Rusija se prilagodila sankcijama

Mađarski premijer je konstatovao da se Rusija prilagodila sankcijama i da pokazuje ekonomsku fleksibilnost.
„Rusija je od 2014. naučila lekcije i ne samo da ih je naučila, već ih je pretvorila u akcije. Sprovela je neophodni razvoj IT i bankarskog sektora, zato se ruski finansijski sistem nije slomio. Razvili su sposobnost prilagođavanja“, ocenio je Orban.
Mađarski premijer je skrenuo pažnju da je Rusija, nakon što je zbog sankcija izgubila mogućnost uvoza poljoprivrednih proizvoda, za nekoliko godina postala najveći izvoznik hrane.
„Kada Rusiju opisuju kao neostaljinističku autokratiju – to je laž. U stvari, govorimo o zemlji koja pokazuje tehničku, ekonomsku i, očigledno, društvenu fleksibilnost“, dodao je Orban.
Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.
Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.
SVET
Evropske zemlje kritikuju Orbana: Poseta Moskvi nametljiva, Mađarska ignoriše osnovne principe EU
Komentar