RUSIJA

Jutjub 2024. godine blokirao više od 80 ruskih kanala

Jutjub je od početka 2024. godine blokirao više od 80 ruskih kanala, saopštila je ruska Savezna službe za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija (Roskomnadzor).
Sputnik
„Broj ruskih kanala koje je blokirao servis za video-hosting povećao se ove godine, tako da je od početka 2024. godine ograničen pristup za 83 ruske internet stranice“, navodi se u saopštenju.
Roskomnadzor dodaje da Jutjub masovno blokira kanale ruskih državnih medija, stranice poznatih ruskih pisaca i umetnika koji podržavaju Rusiju i dejstva vlasti.
Jutjub je od 2020. godine ograničio pristup kanalima kao što su „Solovjov lajv“, „Krim 24“, RT, RBK, NTV i zvanični kanal Saveta Federacije.
„Restriktivnim merama krše se ključni principi slobodnog širenja informacija i nesmetanog pristupa njima. Ovakvi postupci video-hostinga su neprihvatljivi i predstavljaju čin cenzure“, ističe se u saopštenju.
Istovremeno, do dana sa Jutjuba još uvek nije uklonjeno više od 61,3 hiljade zabranjenih materijala, koji sadrže lažne informacije o specijalnoj operaciji, ekstremističke materijale, propagandu netradicionalnih seksualnih preferencija i sadržaje o umešanosti maloletnika u nezakonite radnje.
Pogledajte i:
Komentar