KULTURA

Prvo javno vođenje kroz Memorijalni centar „Staro sajmište“ 11. jula

Memorijalni centar „Staro sajmište“ saopštio je da će 11. jula od 17.00 do 19.00 časova organizovati za posetioce prvo javno vođenje „(Staro) Sajmište: Nekad i sad".
Sputnik
„Posetioci će imati priliku da obiđu kompleks Starog sajmišta, upoznaju se s nekadašnjom namenom prostora koji je pretrpeo dramatične transformacije od simbola privrednog napretka predratne Jugoslavije, do mesta masovnog zatočenja i smrti Srba, Jevreja i Roma“, navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da je Staro samjište posle Drugog svetskog rata postalo i mesto početka izgradnje Novog Beograda i stvaranja najveće likovne kolonije u regionu.
Poseta će biti realizovana kao vođenje kroz prostor Starog sajmišta od 17.00 do 18.00 i potom kroz izložbu „Logor na Beogradskom sajmištu (1941-1944)“ u Centralnoj kuli od 18.00 do 19.00 časova.
Kako je najavljeno, građane će voditi rukovodilac Odeljenja za istraživanje Milan Koljanin, izvršna direktorka i kustoskinja Asja Drača Muntean i saradnica u Odeljenju za prikupljanje i stručnu obradu građe Lea Eskenazi, a usled ograničenog broja mesta obavezna je prijava posetilaca na mejl poseta@memorijalnicentar.rs.
Memorijalni centar „Staro sajmište“ je republička ustanova kulture osnovana sa ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkih koncentracionih logora: Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe i logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.
Programi Centra inspirišu posetioce da upoznaju, unaprede i šire znanje o istoriji Starog sajmišta, genocida nad Jevrejima, Romima i Srbima, kao i da čuvaju trajnu uspomenu na žrtve, navedeno je u saopštenju.
Komentar