Specijalna operacija u Ukrajini

Orban: Ako Tramp pobedi u SAD, Evropa treba da se brzo pripremi za pregovore Rusije i Ukrajine

U slučaju pobede nekadašnjeg američkog lidera Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama doći će do prekida vatre u Ukrajini i počeće pregovori Moskve i Vašingtona, a Evropa treba da razmisli ko će i kako u tom slučaju zastupati njene interese, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Sputnik
Zvaničnik je ocenio da je neophodno da se Evropa brzo pripremi za situaciju da će pre ili kasnije SAD i Rusija otpočeti pregovore.
Takođe, prema njegovim rečima, Evropa treba da se zapita „gde je njeno mesto u toj raspodeli“, „ko će predstavljati njene interese i šta će oni podrazumevati“.

„Mađarska ne može na ovo da odgovori, jer naš metod rada kao predsedavajućeg Saveta Evropske unije nije da upravljamo Evropom ili donosimo odluke umesto Nemačke, Francuske i Italije. Ono što mi možemo da uradimo i što je zadatak aktuelnog predsedavajućeg jeste da predstavimo predloge. Znači, mi ne odlučujemo, već pomažemo da dvadeset sedam premijera donese odluku“, istakao je Orban u intervjuu TV M1.

Nakon sastanka sa Trampom u martu, Orban je izjavio da je Tramp obećao da neće finansijski pomagati Ukrajini ako bude reizabran, a bez SAD Evropa ne može da finansira sukob i on će se završiti.
Orban je takođe ranije rekao da bi Budimpešta želela da na vlast u Americi ponovo dođe Tramp i uspostavi mir u Istočnoj Evropi.
Tramp je sa svoje strane više puta isticao da bi u slučaju njegovog reizbora rešio ukrajinski sukob za 24 časa.
SVET
Tramp: Ako pobedim rešiću sukob u Ukrajini i pre inauguracije
Pogledajte i:
Komentar