EKONOMIJA

Produbljivanje ekonomske saradnje potvrdilo snažnu povezanost Srbije i Republike Srpske /foto/

Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je uoči Svesrpskog sabora sa ministrom rudarstva i energetike Republike Srpske (RS) Petrom Đokićem o važnim projektima koji su pred energetskim sistemima Srbije i Srpske. Današnji sastanak još jednom potvrdio duboku povezanost Srbije i RS, rekao je Đokić.
Sputnik
Ona je istakla da Srbija i Srpska imaju uspostavljenu saradnju u energetskom sektoru još od 2018. godine u okviru koje postoji energetski komitet, kao i da je danas, u prisustvu predstavnika energetskih kompanija, instituta i zavoda, dogovoreno da se te veze očuvaju i jačaju, uz formiranje zasebnih energetskih potkomiteta kako bi se u budućnosti razvijali zajednički važni projekti.
"Pre svega, tu je projekat Buk Bijela, čiji su pripremni radovi završeni. Već je uloženo 15 miliona evra, imamo i Foču i Pauncu, što su projekti koji tek treba da napreduju i danas smo razgovarali kako da intenziviramo tu saradnju", istakla je Đedović Handanović.
Dodala je da je cilj saradnje i da se omogući partnerima iz RS da dođu do finansijskih sredstava da bi mogli brže da razvijaju određene projekte.
Članovi dve delegacije rezgovarali su i o projektu hidroelektrane na Srednjoj Drini za koji postoji interesovanje i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Energetski sektor je u tom smislu specifičan, jer je neophodna saradnja čitavog regiona, koju već imamo sa Crnom Gorom koja je bitan faktor u daljim koracima razvoja projketa Buk Bijele, ali i drugih projekata na Drini", rekla je ona.

Dodala je da su pričali i o prenosnom sistemu, o transbalkanskom koridoru, kao i o jačanju prenosa i novih dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, u cilju sigurnijeg snabdevanja električnom energijom. Ministarka je navela i da je gasni sektor bio predmet razgovora, kao i da je u Bijeljini gasifikacija dobrim delom završena.
Kada je reč o rudnom bogatstvu i mineralnim sirovinama, dogovoren je protokol o međusobnoj saradnji između geoloških zavoda, a naglašena je i neophodnost dalje saradnje u okviru instituta "Nikola Tesla" i "Mihajlo Pupin" koji su prisutni u RS.
Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je današnji sastanak još jednom potvrdio duboku povezanost Srbije i RS, kao i potrebu očuvanja i unapređenja postojeće saradnje i istakao da je oblast energetike od strateškog značaja za Srbiju i RS, u kojem se realizuju brojne investicije od velike važnosti za RS.
"Posebno je potrebno da zajedničkim radom pospešimo aktivnosti, naročito u delu veza koje se ostvaruju na tehničkom nivou, a to je povezanost prenosnih sistema, reforma distributivnog sistema koji bi omogućio da svi novoizgrađeni objekti mogu da budu priključeni na prenosnu i distributivnu mrežu i kako bi energija mogla da se prenese do krajnjih kupaca ili na tržišta gde je ona potrebna", rekao je Đokić.

Saradnja i razmena iskustava za razvoj ekonomije Srbije i RS

Ministarka privrede u Vladi Srbije Adrijana Mesarović danas se sastala sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem.
Teme sastanka bile su ekonomska situacija u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, potencijali za unapređenje saradnje i razmena iskustava u oblasti politike razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, razvoj regionalne saobraćajne i poslovne infrastrukture, kao preduslov za privlačenje stranih investicija.
Ministri su razgovarali su i o potencijalnom učešću na EKSPO 2027 u Beogradu.
Sagovornici su konstatovali da, Republika Srbija i Republika Srpska, imaju bratske odnose koji se stalno razvijaju, da je obostrani interes nastavak realizacije zajedničkih projekata koji će doprineti produbljivanju strateškog partnerstva i da će obe strane nastojati da se saradnja intenzivira u različitim segmentima zajedničkog delovanja, posebno u oblasti energetike, preneo je Tanjug.

Odlična saradnja i iskreno prijateljstvo

Sastanak delegacija ministarstava Srbije i RS
Sastanak delegacije ministarstava Srbije i delegacije ministarstava Republike Srpske, koja je u zvaničnu posetu srpskoj prestonici stigla povodom prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", održan je danas u Beogradu, kada su pored ostalog učesnici poručili da u njihovim odnosima vladaju iskreno prijateljstvo i dobra saradnja.
Delegaciju Srbije su predvodili ministar za javna ulaganja Darko Glišić, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar bez portfelja zadužen za unapređenje nedovoljno razvijenih opština Srbije Novica Tončev, a delegaciju RS ministar za saobraćaj i veze Nedeljko Čubrilović i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Delegaciju Srbije činili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za javna ulaganja, Ministarstva za zaštitu životne sredine, a iz RS predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstva za saobraćaj i veze.
Sve delegacije su predstavile zajedničke projekte u oblasti za koju su nadležne, a u ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture to su učinili pomoćnik ministra za inspekcijski nadžor Ivan Divac, pomoćnica ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski i pomoćnik ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja Miroslav Alempić.
Divac je poželeo dobrodošlicu gostima iz Republike Srpske navodeći da je teško izdvojiti koji je infrastrukturni projekat najvažniji, ali da je jedan od najvažnijih za povezivanje srpskog naroda u Republici Srbiji i Republici Srpskoj projekat izgradnje aerodroma u Trebinju.
Dodao je da je lokacija budućeg aerodroma u blizini mesta Hum i Taleža, na 14 kilometara od centra Trebinja i da se nalazi na prostoru od oko 302 hektara, bez pristupnih saobraćajnica.
Anita Dimoski je rekla da modernizacija železničkog sektora već drugi investicioni ciklus, krupnim koracima pokazuje projekte koji su završeni, projekte koji su u fazi realizacije, ali i one koji su u otpočinjanju.
Kada su u pitanju projekti vezano za odnose sa Republikom Srpskom i BiH, Dimoski je navela projekte rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge na potezu Beograd-Ruma-Šabac-Zvornik-Doboj-Sarajevo i Beograd-Valjevo-Zvornik-Doboj-Sarajevo.
Alempić je rekao da Srbija trenutno ima 962 kilometra auto-puteva, a da se trenutno gradi 227 kilometara. Naveo je da Srbija mnogo ulaže u infrastrukturu ka Republici Srpskoj i pomenuo više projekata iz drumskog sektora koji treba da povežu Srbiju i Republiku Srpsku, poboljšaju saradnju i stvore bolje ekonomske uslove kada je pitanju jedinstveno tržište roba i rada.
S tim u vezi, Alempić je napomenuo da se gradi auto-put Sremska Rača - Kuzmin, koji je deo auto-puta Beograd-Sarajevo i dodao da će se graditi auto-put od Požege do Kotromana.
Takođe, Alempić je pomenuo da se grade i brze saobraćajnice od koji će jedna, kako je rekao, sigurno biti završena ove godine, a to je brza saobraćajnica Šabac-Loznica dužine 54,5 kilometara. Istakao je još jedan pravac prema BiH, odnosno potez Slepčević-Badovinci dužine 15,3 kilometra koji će biti završen do kraja 2026. godine.
Alempić je naveo i rekonstrukciju mostova preko Drine navodeći da je obaveza Srbije da rekonstruiše šest mostova od kojih je dva već uradila.
Ministar za saobraćaj i veze Nedeljko Čubrilović rekao je da je saradnja sa resornim ministarstvom na izuzetnom nivou, uz uverenje da će uspešna saradnja biti nastavljena i u budućnosti, na dobrobit srpskog naroda s obe strane Drine.
On je naveo da su na današnjem sastanku konkretizovani određeni dogovori, te da će dinamika njihove realizacije biti precizirana prilikom uzvratne posete resornih ministarstava Srbije ministarstvima Republike Srpske do kraja meseca u Banjaluci.
Ministar za javna ulaganja Darko Glišić rekao je da je važno nastaviti međusobnu saradnju, na dobrobit građana Srbije i Republike Srpske.

Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske potpisali memorandume o saradnji

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske Aleksandar Martinović i Savo Minić potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja, Memoradnum o saradnji u oblasti upravljanja vodama upravljanja vodama, kao i Sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka reke Drine.
Ministar Martinović istakao je da će na sastanku nakon potpisivanja memoranduma i sporazuma sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske i njegovim saradnicima biti jedan širok tim ministarstva poljoprivrede Srbije, svi direktori Uprava koji su u sastavu Minstarstva.
"Ovo je prilika da pošaljemo jednu jasnu poruku ,pre svega našem narodu, da smo složni i jedinstveni u vrlo teškim trenucima za srpski narod i za Srbiju i Republiku Srpsku. Ova poseta najviše delegacije Republike Srpske Beogradu dolazi u trenutku kada se srpski narod nalazi pod veoma snažnim pritiscima, dolazi nakon što je u Generalnoj skupštini, doduše tesnom većinom, ali nekavom većinom, izglasana rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici koja ima za cilj da žig genocidnog naroda stavi na čelo svim Srbima", rekao je Martinović.
Ministri Aleksandar Martinović i Savo Minić
Minić je zahvalio na srdačnom dočeku, koji je ocenio kao više nego bratski i prijateljski i naglasio da potpisivanjem ova tri dokumenta Srbija i Republika Srpska samo proširuju saradnju.
"Pravimo jednu veoma kvalitetnu priču sa svim onim što nas spaja - upravo dva dokumenta se eskplicitno odnose na ono što nas spaja, a to je reka Drina. Kada je u pitanju vaša Uprava za agrarna plaćanja Srbije i naša Agencija za agrarna plaćanja, vi ste tu napravili mnogo veći iskorak kada je u pitanju primena nekih informacionih sistema i načina da tu razvijemo maksimalnu saradnju", rekao je Minić.
Sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem je, dodaje Minić, razgovarao o učešću Republike Srpske u manifestaciji "Miholjski susreti sela" koju sprovodi to ministarstvo.
"Mi imamo niz izuzetno dobrih i ustaljenih saradnji koje se odnose na promet roba, usluga, ljudi, nama je Srbija najveći, najozbiljniji i najdraži spoljnotrgovinski partner", rekao je Minić.
Krkobabić je istakao da su sela oličenje postojanja i Srbije i Republike Srpske.
"Najbitnija je stvar da smo konačno na pragu definisanja jasne političke volje, da Srbija i Republika Srpska u narednom periodu nastupaju jedinstveno. Ne, ovo nisu samo posete da bismo se sreli, ovo je novi pravac delovanja, pravac koji je zacrtao predsednik Vučić, a mi smo tu da to u praksi i realizujemo - saradnja ministarstva, zajedničko delovanje i postavljanje ciljeva", rekao je Krkobabić.
Dok postoje sela u Republici Srpskoj i Srbiji, dotle će i one postojati, dodao je Krkobabić, i poručio da mora da se učini sve da se sela očuvaju, revitalizuju.
Martinović je naglasio da je na sastanku i predsenika skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević i da ga je pozvao, kako je rekao, jer smatra da Srbija treba da ima jednu poljoprivrednu politiku koju zajednički sprovode i Skupština i Vlada Srbije, a konkretno resorno ministarstvo.

Još jača saradnja u oblastima telekomunikacija i informisanja

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić sastao se danas u Palati Srbija, u okviru Svesrpskog sabora koji se održava u Beogradu, sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i ministrom za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojanom Vipotnikom.
Sagovornici su se saglasili da je saradnja između ministarstava dobra, ali da postoji prostor za njenim unapređenjem. Ristić, Čubrilović i Vipotnik dogovorili su dalje konkretne korake u cilju unapređenja saradnje u oblastima telekomunikacija i informisanja.
U okviru Svesrpskog sabora, a u organizaciji Ministarstva informisanja i telekomunikacija, ranije danas održani su sledeći sastanci: v.d. generalnog direktora JP "Pošta Srbije" Zoran Anđelković sastao se sa izvršnim direktorom Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske "Pošte Srpske" a.d. Milenkom Vučetom; generalni direktor Telekom Srbija a.d. Vladimir Lučić sastao se sa generalnom direktorkom Telekoma Srpske (Mtel) Jelenom Trivan.
Održan je i sastanak generalnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića, v.d. generalnog direktora Radio televizije Vojvodine Gorana Karadžića, v.d. direktora Ustanove za novinsko-izdavačku delatnost "Panorama" Radeta Komazeca, v.d. direktora JP "Emisiona tehnika i veze" Save Savića sa generalnom direktorkom Radio televizije Republike Srpske Dijanom Milanković.
Tokom svih ovih sastanaka dogovorena je realizacija aktivnosti sa ciljem daljeg unapređenja saradnje Republike Srbije i Republike Srpske u oblasti informisanja, poštanskog saobraćaja i telekomunikacija.

Sastanak predstavnika PKS i Privredne komore Republike Srpske

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan sastanak na najvišem nivou predstavnika PKS i Privredne komore Republike Srpske (PKRS), u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu, na kojem je bilo reči o dosadašnjoj, ali i koracima u budućoj saradnji dve pripvredne komore.
Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović istakao je da je današnji susret više od kolegijalnog, opisujući ga bratskim i dodao da je želja PKS da se postojeća saradnja u narednom periodu podigne na viši nivo.
Sastanak privrednih komora Srbije i Srpske
"PKS je možda malo veća institucija koja ide u susret temama koje su u sledećih deset godina izuzetno važne za razvoj privrede", rekao je Vesović.
Dodao je da se razgovaralo o bitnim pitanjima za održavanje konkurentnosti privrede u Republici Srpskoj i u Srbiji.
"To su, pre svega, rad na zemljanoj transformaciji, na digitalnoj transformaciji, podrška u globalnom obrazovanju. Privrednicima i u Republici Srpskoj i u Srbiji su potrebne komore da kroz zajedničke aktivnosti otvore veći niz mogućnosti", naglasio je Vesović.
Naveo je da su u Srbiju, kao centru Zapadnog Balkana i regiona, dobrodošli privrednici iz Republike Srpske, te da će se pokušati da se sa njima napravi sinergijski efekat.
"Mnoge sirovine koje poseduje Srbija su potrebne Srpskoj i obratno. Ovde je reč pre svega o poljošprivrednoj i prerađivačkoj industriji, energetici, drvnoj industriji i industriji nameštaja", kaže Vesović.
Dodao je da je želja da se podignu kompanije u Srbiji i Republici Srpskoj, da im se pomogne da budu konkurentne, da mogu da rade sa multinacionalnim kompanijama, ali i da sve više investiraju u region.
Vesović je rekao da je Svesrpski sabor prilika da se pošalje poruka da institucije Srbije i Republike Srpske sjajno sarađuju, kao i da je njihov cilj dubinska razmena znanja i iskustava u oblastima koje su potrebne i na jednoj i na drugoj strani granice.
Predsednik PKRS Pero Ćorić rekao je da su u prethodnom periodu strateške grane saradnje dve privredne komore bile poljoprivreda i energetika.
"Privredne komore kao institucije treba da budu i jesu na usluzi privredi. Upravo zato se konkurentnost podiže kroz digitalizaciju, ulaganje u nove tehnologije, ali i podizanje kompetencija zaposlenih u privredi", naglasio je Ćorić.
Podsetio je PKRS u proteklom periodu formirala Centar za digitalnu transformaciju, uz podršku konsultanata i trenera iz PKS.
Dodao je da su u prethodnim godinama organizovani različiti seminari i niz pojedinačnih susreta u Beogradu, ali u gradovima Republike Srpske, na kojima se govorilo o onome što očekuje privredu u budućnosti.
"To su, pre svega, prkeogranična oporezivanja, kao i razne naknade koje su usklađene sa standardima Evropkse unije (EU), rekao je Đorić i dodao da želi da u narednom periodu ovakvi sastanci budu intenzivniji.
U znak zahvalnosti na dobroj saradnji, Đorić je Vesoviću poklonio monografiju povodom 30 godina od osnivanja PKRS.
Direktor Regionalne privrende komore Leskovac za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović istakao da se saradnja dve privredne komore ne odvija samo na najvišem nivou, već i na regionalnim i dodao da Privredna komora Leskovac već ima saradnju sa komorama u Srpskoj, posebno sa komorom u Bijeljini, sa kojom postoji i ugovor o saradnji.
"Rešili smo da kroz komorski sistem povežemo i lokalne smaouprave. Imali smo posetu privrednika iz Srpske, a evidentno je i naše prisustvo na sajmovima, poput sajma u Banjaluci, a spremamo se i za učešće na Poljoprivrednom sajmu u Bijeljini od 19. do 21. septembra", rekao je Jović.
Dodao je da on predstavlja i PKS u Grčkoj u kojoj su takođe otvorena vrata za komore iz Republike Srpske. Istakao je da je Privredna komora Leskovac jedna od retkih koja vrši brendiranje proizvoda, te da je ponuđeno komorama iz Republike Srpske da im se prenesu iskustva, kako bi zaštitile svoje brendove.
"Na raspolaganju smo im. Radimo, sarađivaćemo i nadam se da ćemo povezati sve manje opštine. To ćemo već uraditi u narednih mesec i po dana sa opštinama Lebane i Vlastanica", zaključio je Jović.

Putevi Srbije i Koridori Srbije sa preduzećima iz RS o unapređenju saradnje

Preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" sastali su se danas sa preduzećima iz Republike Srpske "Autoputevi RS" i "Putevi RS", kao i preduzećima iz Srbije i Republike Srpske koja se bave projektovanjem puteva i izvođenjem radova, sa ciljem intenziviranja i unapređenja postojeće saradnje.
Kako je saopšteno, na sastanku su prezentovana dosadašnja postignuća i razmatrano je jačanje međusobne saradnje na području razvijanja savremene mreže autoputeva, projektovanja, građenja, upravljanja i održavanja autoputeva, naplate putarine, informacionih tehnologija, razvoja bezbednosti i zaštite životne sredine.
U ime Ministarstva za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu Srbije prisutnima se obratio v.d. pomoćnika ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja Miroslav Alempić, a isred Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske govorio je pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Dragan Stanimirović. Prisutne su pozdravili v.d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić, dodaje se u saopštenju.
Sastanku su prisustvovali i pomoćnici direktora JP "Putevi Srbije" Miodrag Poledica i Ivan Tejić, izvršni direktori svih Sektora JP "Putevi Srbije", Siniša Gavrić, v.d. izvršnog direktora za pravne poslove JP "Autoputevi Republike Srpske", v. d. direktora JP "Putevi Republike Srpske" Milan Dakić sa saradnicima kao i direktori preduzeća za projektovanje i izvođenje radova iz Banja Luke, istočnog Sarajeva i Beograda.
"Unapređenje zajedničke saradnje, razmena iskustava i znanja je početak novog, razvojnog perioda u odnosima putne privrede Republike Srbije i Republike Srpske", zaključak je današnjeg sastanka, navodi se u saopštenju.
Dodaje se i da će zajedničko pokretanje novih projekata doprineti boljem povezivanju, unapređujući tranzitne tokove roba i ljudi, prenosi Tanjug.
Svesrpski sabor organizovan je sa ciljem intenziviranja i obogaćivanja saradnje na svim nivoima između Republike Srbije i Republike Sprske.
SRBIJA
Susret delegacija Srpske i Srbije na Rači, brojni sastanci uoči Svesrpskog sabora u Beogradu /foto/
Pogledajte i:
Komentar