REGION

Dodik: Referendum o nezavisnosti Republike Srpske će biti održan, moguće ujedinjenje sa Srbijom

Referendum o nezavisnosti Republike Srpske od BiH će biti održan, a njegov datum tek treba da bude određen, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za ruske medije na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF). Dodik takođe nije isključio mogućnost budućeg ujedinjenja Republike Srpske sa Srbijom.
Sputnik
„Bilo bi potpuno prirodno i istorijski opravdano da se zemlje u kojima većinu stanovništva čini srpski narod ujedine u jedinstvenu strukturu i zajednicu, ali to je zadatak budućih generacija i političkih odluka obe države“, rekao je Dodik.
Prema njegovim rečima, postoji odluka o razdvajanju od Bosne i Hercegovine, ali, još uvek nije određen konkretan datum i do održavanja referenduma potrebno je da prođe neko vreme.
Dodik je najavio početak pregovora o razdruživanju, ali i dodao da je uveren da već postoji „istorijska, generalno civilizacijska zrelost i razumevanje da je to potrebno i da će se desiti“.
Dodik je ranije rekao da će vlasti Republike Srpske u roku od 30 dana izraditi predlog mirnog razdruživanja Bosne i Hercegovine.
Prema njegovim rečima, to će omogućiti očuvanje postojećeg modela ekonomskog funkcionisanja i njegovo prilagođavanje modelu mirnog razgraničenja.

Zapad vežbao na Jugoslaviji, pa prešao na podelu Rusije

Plan o podeli Rusije na pet delova izmislio je Zapad, a ruski predsednik Vladimir Putin shvatio je tendencije i preuzeo vođstvo u borbi za nacionalne interese svoje zemlje, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu ruskim medijima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
„Pre 20 godina Zapad je vežbao na Jugoslaviji kako bi godinama posle to isto sproveo u Rusiji, i želeći da se maksimalno približi Rusiji potpuno je okupirao Ukrajinu kako bi u daljim fazama podelio Rusiju. Znamo da postoji takav plan da se Rusija podeli na pet delova. Oni su naučili da tako postupaju u mnogim delovima sveta i najzad su došli ovde. Mislili su da će im uspeti“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada i Evrope koja apsolutno nema nikakve resurse, ni gas, ni naftu ni retke metale, a ni lidere takođe, jeste da ovlada resursima koje Rusija poseduje.
Prethodno, Putin i Dodik sastali su se na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i tokom razgovora se saglasili da je međusobna saradnja uspešna i da se nastavlja tim pravcem.
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8 juna.
RUSIJA
Putin Dodiku u Sankt Peterburgu: Rusija ne menja stav u vezi sa Dejtonom /video/
Pogledajte i:
Komentar