RUSIJA

Počeo Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, Putin se obraća 7. juna /video/

Međunarodni ekonomski forum počinje danas u Sankt Peterburgu i traje do 8. juna, a glavna tema ovogodišnjeg foruma je „Osnova multipolarnosti — formiranje novih centara rasta“. Ruski predsednik Vladimir Putin će se obratiti na plenarnoj sednici foruma 7. juna.
Sputnik
Glavni poslovni deo programa podeljen je na četiri tematska bloka koji su u skladu sa osnovnom misijom foruma o održanju globalne ravnoteže i izgradnji multipolarnog međunarodnog sistema, obezbeđivanju uslova za razvoj na temelju objedinjavajuće i konstruktivne agende koju diktiraju nacionalni interesi Rusije.
Pored glavnog poslovnog dela programa, na marginama će se tradicionalno održati i omladinski ekonomski forum, forum kreativnog biznisa i t.d.
U okviru foruma takođe su planirani biznis-dijalozi sa inostranim partnerima iz arapskih zemalja, kao i zemalja Zajednice Nezavisnih Država, Latinske Amerike, Kine, Indije.
Pomoćnik šefa ruske države Jurij Ušakova najavio je da će Vladimir Putin prisustvovati forumu i da će se tokom događaja sastati sa rukovodiocima svetskih informativnih agencija, a održaće i niz bilateralnih sastanaka. Predsednik Rusije će se 7. juna obratiti na plenarnoj sednici foruma.
RUSIJA
Putin: Sve više zemalja zalaže se za pravedan sistem međunarodnih odnosa
Forumu će prisustvovati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar finansija Anton Siluanov, ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, direktor Federalne poreske službe Daniil Jegorov, predstavnici poslovnih asocijacija i stručnjaci.
Od međunarodnih gostiju, forum će ove godine posetiti delegacije Turske, Vijetnama, Irana, predsednik Bolivije, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, premijer Centralnoafričke republike.
Na 27. forumu po redu će, između ostalih, učestvovati i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji očekuje da će se na marginama događaja sastati sa Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.
Učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu do sada je potvrdilo 17.100 ljudi i 3.400 predstavnika medija iz 136 zemalja, saopštio je savetnik predsednika Rusije, izvršni sekretar Organizacionog odbora foruma Anton Kobjakov.
Pogledajte i:
Komentar