SRBIJA

Priština počela poslednju fazu ukidanja - svega srpskog

Hapšenje srpskih lekara, podizanje optužbi protiv njih, zatvaranje ambulanti, apoteka, zaplena lekova iz Srbije je deo plana Aljbina Kurtija da sve srpske institucije nasilno integriše u sistem tzv. Kosova. Zapad na sve to ćuti što Kurtiju daje odrešene ruke da gasi jednu po jednu srpsku instituciju na KiM, upozorava poslanik Milovan Drecun.
Sputnik
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv dva lekara srpske nacionalnosti koji su radili u jedinoj srpskoj ambulanti u Prištini, jer su navodno „stekli nezakonit profit i predstavljajući se kao članovi NVO i kao lekari i pružali medicinske usluge i tretmane bez licence relevantnih institucija Kosovo a za te usluge primali redovne mesečne uplate državnih organa Srbije u iznosu do 1.700 evra“.

Smeta što smo Srbi

Jednoj od optuženih osoba je ovo prvo radno mesto i ni u snu nije slutila šta će doživeti.
Kako za Sputnjik nezvanično kaže, ništa nije ukazivalo da će se desiti upad kosovske policije, posebno jer se prostorije gde su primali kako kaže i Srbe, i Albance koji su se javljali kod lekara nalazi maltene tik uz policijsku stanicu.
„Upali su iako je tu bilo nekoliko Srba u čekaonici kojima su rekli da legnu na pod što su i uradili. Kolega je izašao da vidi o čemu je reč, a oni su mu rekli da podigne ruke iznad glave i da pozove ostale zaposlene. U tom trenutku davana je infuzija jednoj starijoj bakici koja živi u Prištini i rekli smo da sačekaju ali bili su prilično grubi, odnosno morali smo da joj obustavimo davanje infuzije,“ priseća se sagovornik Sputnjika.
Posle toga, prema rečima istog sagovornika, lekari su odvedeni na ispitivanje gde su ostali duže od šest sati, pri čemu im nije bilo jasno šta kosovski policajci žele da saznaju od njih.
„Sve što ulazi u ambulantu se inače popisuje i nije jasno na šta misle kada pričaju o nekim „travama“ koje nisu registrovane na KiM kao lekovito sredstvo. Prvo, to su sve bili lekovi iz Srbije urednim putem dostavljeni, za šta i Priština inače zna. Drugo, nisu tu bile nikakve nepoznate travke, jedino ako misle na čajeve koji su bili naše lično vlasništvo. Pri tom, ne znamo da postoje vrste biljaka koje su registrovane i odobrene za upotrebu na Kosovu i Metohiju od strane Prištine kao lekovite, jer Kosovo nema neku takvu agenciju," ističe naš sagovornik.

Zašto ambulanta ne radi

Kako kaže, jedini razlog zbog čega im se sve ovo desilo jeste što su osim što su Srbi i što imaju diplome države Srbije.
„Ako smo mi kao lekari zgrešili ne razumem zašto je ta ambulanta zatvorena već skoro šest meseci bez obrazloženja. Dakle, Srbi koji su uglavnom stariji ljudi i koji žive u Prištini, njih oko 20 sada su prepušteni sami sebi, s obzirom da moraju da idu do Gračanice po lekove ili na pregled,“ kaže sagovornik Sputnjika.
U pomenutu ambulantu Kosovska policija je upala 31. januara ove godine pri čemu je zabranila njen rad, a lekari su bili tada osumnjičeni, a sada optuženi da su se bavili „nedozvoljenim medicinskim aktivnostima“.
Na pitanje da li optužnice Prištine protiv srpskih lekara govore da počinje udar na dve poslednje institucije pod kontrolom Beograda, zdravstvo i prosvetu i hoće li početi da upadaju i u škole Milovan Drecun, bivši šef skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju a sada za bezbednost, kaže da je ovo uvod u brisanje srpskih institucija na KiM od strane Prištine.
„Ovo je početak dovršavanja plana odnosno, kako kaže Aljbin Kurti, „ integrisanja svih srpskih institucija“ u sistem tzv. države Kosova kako bi se dole ugasile sve srpske institucije. To je dodatni atak na opstanak Srba na KiM jer danas su krenuli na zdravstvo pa će tako i na školstvo u nekom trenutku,“ ocenjuje Drecun.

Rušenje srpskih institucija

U saopštenju tužilaštva u P rištini navodi se da je optužnica, nakon sprovedenih istražnih radnji, podignuta zbog krivičnih dela „nezakonito obavljanje medicinske ili farmaceutske delatnosti“ i „proizvodnja i distribucija štetnih medicinskih proizvoda“.
Drecun kaže da Priština neće birati sredstva kako bi postigla svoj cilj.
„Kurti se neće zaustaviti, sad je krenuo na naše zdravstvo da zaplaši naše lekare i osoblje koje radi u našem zdravstvenom sistemu čime želi da natera Srbe da, ako im pomoć bude potrebna, to zatraže u kosovskih zdravstvenim institucijama, a naše lekare da prihvate njihove diplome, ako žele da rade,“ kaže on.
Drecun podseća da je već bilo intervencija u apotekama koje imaju lekove iz Srbije, te da je ukidanjem dinara doveden u pitanje rad svih institucija Srbije na KiM uopšte.
„To je politika od koje Kurti neće odustati a Zapad mu se ne suprotstavlja u tome tako da su njemu ruke odrešene da radi šta i kako hoće, posebno jer on sve postupke pravda uspostavljanjem pravne države. Zapad to prihvata kao objašnjenje ali to je veliki problem za Srbe jer o ovim stvarima Priština ne razgovara u okviru dijaloga ili sa srpskom zajednicom na KiM,“ podseća naš sagovornik.
Drecun je uveren da Kurti neće stati i da će se sigurno u perspektivi ostrviti i na obrazovanje koje se na KiM odvija po sistemu Srbije.
SRBIJA
Đurić sa šefom Kancelarije SE o pokušaju Prištine da pristupi Savetu Evrope
SRBIJA
Novi atak na privatnu imovinu Srba: Beograd reagovao na odluku o eksproprijaciji zemljišta na KiM
Komentar