SVET

EU donela odluku o zabrani emitovanja za više ruskih medija; Moskva priprema odgovor

Evropska unija donela je odluku o zabrani emitovanja za više ruskih medija - RIA Novosti, "Izvestija", "Ruska gazeta" , kao i za češki "Glas Evrope". Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je ovu zabranu rekavši da je reakcija Moskve u pripremi.
Sputnik

"Evropski savet je danas doneo odluku da obustavi emitovanja na teritoriji Evropske unije za četiri medija koji šire i podržavaju rusku propagandu i agresiju protiv Ukrajine: Glas Evrope (Voice of Europe), RIA Novosti, Izvestija i Ruska gazeta", navodi se u dokumentu.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana neće onemogućavati novinare ovih medija u EU da obavljaju aktivnosti koje nisu povezane sa izveštavanjem, poput sprovođenja istraživanja i intervjua.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je ovu vest rekavši da je reakcija Moskve na odluku EU u pripremi.
Zaharova je prethodno na brifingu istakla da će odgovor Rusije Zapadu u slučaju ograničenja emitovanja ruskih medija i rada novinara biti munjevit i bolan.
Odluku Saveta EU prokomentarisao je i prvi zamenik predsednika Komiteta Dume za međunarodna pitanja Aleksej Čepa koji je ocenio da je u toku hibridni rat, uključujući informacioni.
Prema njegovim rečima, Zapad shvata da gubi ovaj rat i, naravno, preduzima sve mere kako bi maksimalno naštetio Moskvi.
SVET
Ambasadori EU usvojili zabranu emitovanja ruskih medija u EU
Komentar