KULTURA

Filmski festival „Španski metar“ od 29. do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu

Šesnaesto izdanje filmskog festivala „Španski metar“, na kojem će biti prikazano dvadeset filmova iz zemalja španskog govornog područja, biće održano od 29. maja do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu.
Sputnik
Obeležavajući 20 godina postojanja u Beogradu, Institut Servantes je i ove godine pripremio najzanimljivije filmske priče koje dolaze iz Španije i drugih zemalja španskog govornog područja.
Festival će biti otvoren 29. maja španskim filmom „Mesto za stolom“ (El Comensal), scenariste i reditelja Anhelesa Gonsales-Sindea. Snažnu priču o suočavanju s gubitkom roditelja, i to u raznim istorijskim periodima, na velikom platnu su dočarali Hines Garsija Miljan i Susana Abaitua.
Glavni festivalski program predstaviće 11 savremenih filmova iz Španije, Argentine, Čilea, Kolumbije, Kube, Ekvadora, Meksika i Perua.
„Potraga za sopstvenim identitetom, migracije, klasni sukobi i svakodnevni intimni problemi okosnica su ovog programa koji čine uzbudljive drame, urnebesne komedije, istorijske priče i eksperimentalni formati“, navode organizatori.
Programsku celinu „Ženski ugao“ čine tri kratkometražna igrana ostvarenja, kao i jedan dugometražni dokumentarni film, koji su odabrani u saradnji s organizacijom „TRAMA“ i deo su dugogodišnjeg nastojanja Instituta Servantes da posebnu pažnju skrene na zanimljive filmske prile španskih autorki.
Publika će biti u prilici da pogleda i neke od kultnih španskih ostvarenja u okviru ciklusa posvećenog aktuelnom dobitniku počasne nagrade „Goja“. Ove godine je to Huan Marine, restaurator i direktor fotografije, koji više od osam decenija posvećeno radi na očuvanju i restauraciji filmskog materijala.
Četiri filma na kojima je radio Marine biće besplatno dostupna publici širom Srbije u onlajn formatu, na Vimeo kanalu Instituta Servantes. Filmovi će moći da se pogledaju u originalnoj verziji s titlovima na srpskom jeziku od 29. maja u 19 časova do 3. juna u 19 časova.

Filmovi će biti prikazivani od 29. maja do 3. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a potom od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.
Komentar