RUSIJA

Rusija predstavila pametne dronove: Sami lociraju i uništavaju mete

Tulski konstruktori FPV dronova (First-person view, odnosno letenje iz prvog lica i kontrolisanje drona daljinskim upravljačem) i sistema za radio-elektronsku borbu predstavili su pametni sistem za navođenje bespilotnih letelica koji može da samostalno da prepozna i napadne mete, izjavio je konstruktor borbenog FPV drona „Ovod“ Andrej Ivanov.
Sputnik
„U mojim rukama je bespilotna letelica 'Ovod S' sa ugrađenim sistemom za samostalno navođenje 'Ploščad'. Poseduje dva tipa praćenja – algoritamski, gde se koristi tehnički vid, i neuronsku mrežu, gde možemo da raspoznamo odnosno prepoznamo objekte i da iste uništavamo “, naveo je Ivanov.
Prema rečima konstruktora, takav sistem će omogućiti FPV dronovima-kamikazama da napadaju mete čak i kada se izgubi komunikacija između operatera i drona.
„Efikasnost ovog rešenja je u činjenici da gubimo vezu kada izađemo izvan radio-domena, odnosno iza šume, iza brda, iza građevine. Nakon što je 'uhvatio' objekat, odnosno svoju metu, uređaprilikom prekida vezenastavlja da je prati i uništava je bez obzira da li je meta statična ili dinamična“, objasnio je on.
Pogledajte i:
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
RUSIJA
„Guši“ dronove: Ruska vojska u specijalnoj operaciji uspešno testirala sistem elektronskog ratovanja
Komentar