RUSIJA

Rusija pokrenula masovnu proizvodnju moćnih avionskih bombi od tri tone

U Rusiji je pokrenuta masovna proizvodnja visoko eksplozivnih avionskih bombi od tri tone FAB-3000, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sputnik
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je preduzeće vojno-industrijskog kompleksa u Nižegorodskoj oblasti i proverio kako teče realizacija državne odbrambene narudžbine.
„Šojgu je obavešten da je preduzeće višestruko povećalo proizvodnju avionskih bombi FAB-500, udvostručena je proizvodnja bombi FAB-1500, a od februara ove godine organizovana je masovna proizvodnja bombi FAB-3000“, navodi se u saopštenju.
Pored toga, proširen je i asortiman proizvedene artiljerijske municije. Ističe se da je od prošle godine proizvodnja savremene artiljerijske i avionske municije u pomenutom preduzeću porasla pet puta.
„Takvi rezultati su postignuti zahvaljujući aktiviranju proizvodnih kapaciteta u preduzeću, tehničkom opremanju i modernizaciji linija za proizvodnju municije savremenom visoko tehnološkom opremom“, pojašnjava ruski vojni resor.
Iz preduzeća dodaju da većina odeljenja fabrike radi 24 sata dnevno u tri smene, te da je od 2022. godine zaposleno preko 1.100 novih ljudi.
FAB-3000 su visoko eksplozivne avionske bombe. Bomba je teška preko tri trone, a njena dužina je više od tri metra. Težina eksplozivne supstance iznosi 1.200 kilograma. Nakon eksplozije FAB-3000 na zemlji nastaje krater prečnika više od 30 metara, dubine 15 metara. To su trenutno najmoćnije avionske bombe koje se masovno proizvode.
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
RUSIJA
Rusija jača zapadni pravac: Osnovana Dnjeparska flotila, nove divizije i brigade
Komentar