RUSIJA

Moskva: Londonski pravosudni sistem pretvorio se u farsu

Pravosudni sistem Velike Britanije pretvorio se u farsu, predmet podsmeha pred očima celog sveta, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnik
Ona se oglasila nakon vesti da je sud u Londonu presudio da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž može da uloži žalbu na ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države.
Zaharova je skrenula pažnju na to da je britanskom pravosudnom sistemu trebalo više od 13 godina da donese odluku o Asanžu.

„Nameće se pitanje šta su Britanci radili sve to vreme dok je Australijanac bio u susednoj ulici – u ambasadi Ekvadora? Pritom, on se zbog pritiska Londona nalazio u uslovima torture – u skučenoj prostoriji bez pristupa spoljašnjem svetu i pod danonoćnim nadzorom Skotland Jarda (londonske policije). Ceo pravosudni sistem Velike Britanije pretvorio se u farsu – predmet ismevanja pred očima celog sveta. Monstruozno neefikasna kaznena britanska pseudo pravda vređa ljudsko dostojanstvo“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je ponovo skrenula pažnju svetske javnosti na progon novinara koji je inicirao Vašington, „progon koji već dugi niz godina nanosi ozbiljnu štetu instituciji novinarstva i nezavisnih medija i krši osnovne principe slobode govora i ljudskih prava“.
Podsećamo, SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.
Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.
Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.
Asanžov portal „Vikiliks“ objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.
Nakon toga, „Vikiliks“ je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
SVET
Sud u Londonu doneo presudu u korist Asanža
Komentar