SRBIJA

Zašto je baš sad važan susret Dačića i Lavrova

Svaki susret srpskih zvaničnika sa zvaničnicima Rusije izuzetno je značajan. Ali, susret srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom transparentna je potvrda izuzetnih odnosa Srbije i Rusije, koje imaju mnogo zajedničkih interesa.
Sputnik
Prema rečima nekadašnjeg šefa jugosolovenske diplomatske misije pri Ujedinjenim nacijama Branka Brankovića, za susret dvojice šefova postoje brojni razlozi, koji nadilaze povod – prijateljsku fudbalsku utakmicu reprezentacija Rusije i Srbije.
„Ne treba zaboraviti da Rusija u ovom trenutku zatražila raspravu u Savetu bezbednosti UN o osudi bombardovanja NATO na Jugoslaviju. Prema tome, to je već jedan ozbiljan element zbog čega je susret dva ministra vrlo važan, jer će verovatno, a ubeđen sam da je tako, Lavrov do tančina upoznati našeg ministra spoljnih poslova sa suštinom zahteva Rusije i svega onoga što uz to ide, o celom konceptu koji ide uz ovaj predlog“, naglašava Branković.
Našu delegaciju u UN predvodiće upravo Ivica Dačić i tim pre bi trebalo da bude upoznat sa detaljima tog predloga, dodaje naš sagovornik.

Veoma visok stepen razumevanja između Srbije i Rusije

Prema Brankovićevim rečima, susretima na visokom nivou kao što je ovaj potvrđuju se osnovni pravci zajedničke politike po mnogim pitanjima. Istovremeno se potvrđuje i stepen međusobnog razumevanja.
„Ne bih nazvao to prijateljstvom, jer u politici i diplomatiji nema prijateljstva. Ali, činjenica je da je stepen razumevanja između Srbije i Rusije po mnogim pitanjima vrlo visok. A kada je on visok između Srbije koja ima šest ili sedam miliona stanovnika i Rusije, koja ima sto četrdeset i pet miliona stanovnika, naravno da je to respektabilno“, ocenjuje Branković.
Susret dvojice šefova diplomatija prilika je da se, kako Branković kaže, razmene mišljenja i o svetskim zbivanjima, od ukrajinske krize, preko situacije na Bliskom istoku, do situacije oko Tajvana, gde SAD prete da ugroze kineske interese.
„Svi susreti, a to je klasika diplomatije, uvek su korisni jer to je prilika da se razmene mišljenja, ne samo o bilateralnim odnosima, već i o zbivanjima u svetu. Pogotovo sa velikom državom kao što je Rusija“, zaključuje Branković.

Od vitalnog značaja da Srbija ima prijatelje kao što su Rusija i Kina

Prema Dačićevim rečima, sastanak sa Sergejom Lavrovim protekao je u diskusiji o mnogim pitanjima, kao što je nivo ekonomske saradnje, pitanja energetike i spoljnotrgovinske razmene, dok su ruski predlog za održavanje sednice SB UN o agresiji NATO na SRJ, kao i kosovskometohijsko pitanje bili u središtu pažnje dvojice ministara.
„Od vitalnog značaja je da znamo da u Savetu bezbednosti imamo jedan siguran glas koji će uvek biti protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i za pitanje teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa ruskim kolegom.
On je dodao da je od vitalnog značaja i očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom i Kinom.
Sergej Lavrov je na početku sastanka sa Dačićem naglasio da je situacija na Balkanskom poluostrvu složena i komplikovana, a Rusija je zainteresovana da ne dopusti izbijanje nove balkanske krize.
„Veoma cenimo odnose koji se između Srbije i Rusije, odnosi koji su usmeravani na nivou predsednika dve države. Zadovoljni smo kako se realizuju dogovori u materijalnoj sferi, trgovini i investicijama, kao i humanitarnim razmenama i, naravno u sportu“, rekao je Lavrov.
OTKRIVAMO Dačić uručio specijalan poklon Lavrovu
Pogledajte i:
Komentar