SVET

Netanijahu odobrio plan za vojnu operaciju u Rafi

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da odobrava plan izraelske vojske (IDF) da uđe u najjužniji grad u Pojasu Gaze, Rafu, saopšteno je iz njegove kancelarije nakon sastanka ratne vlade. IDF se sprema, naveo je izraelski premijer, za operaciju evakuacije civilne populacije.
Sputnik
Netanijahu je odbacio najnoviji predlog Hamasa o oslobađanju talaca u zamenu za puštanje palestinskih zatvorenika i primirje, rekavši da su zahtevi palestinske grupe "i dalje apsurdni", i dodao da će Izrael poslati delegaciju u Katar, kako bi se nastavili mirovni napori, prenosi Tajms of Izrael.
Odluka o vojnoj operaciji u Rafi dolazi uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući SAD i Egipat, da izraelska vojska ne ulazi kopneno u taj grad gde se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.
Dodaje se i da će Izrael poslati delegaciju u Katar na nastavak razgovora o primirju "kada bezbednosni kabinet razmotri izraelsku poziciju".
Hamasovim planom se u prvoj fazi predlaže oslobađanje izraelskih žena, dece, staraca i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje od 700 do 1.000 palestinskih zatvorenika, prema predlogu koji je video Rojters. Predlog predviđa i oslobađanje 100 palestinskih zatvorenika koji služe doživotne kazne u izraelskim zatvorima, u zamenu za oslobađanje izraelskih "žena regruta".
Nakon toga bi bio određen rok i datum za izraelsko povlačenje iz Gaze, navodi se u predlogu, a takođe su naveli da traže pružanje pomoći i povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove.
Pogledajte i:
Komentar