KULTURA

Počinje Beogradski festival igre: Ceo svet igraće pred srpskom publikom

Pod sloganom „Savršene različitosti“ od 7. marta do 10. aprila u Beogradu i Novom Sadu biće održan 21. Beogradski festival igre.
Sputnik
Ljubitelji savremene igre imaće priliku da vide nastupe umetnika iz Francuske, Italije, Švedske, Irske, Kanade, Australije, Srbije, Amerike, Kine, Nemačke, Izraela, Češke i sa Malte.
Grčki koreograf i reditelj, aktuelni direktor Nacionalnog baleta u Atini, Konstantinos Rigos otvoriće Beogradski festival igre u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde 9. marta nastupom Kompanije igre Opere Geteborga zvanično započinje program ovogodišnjeg festivala.
Glavnom programu prethodi performans „Neuhvatljiva tačka odlaganja“ francuskog umetnika Joana Buržoe, 7. i 8. marta u beogradskom bioskopu „Balkan“.

Hrabro nadmašiti sebe

„Iza Beogradskog festivala igre je preko 500 izvedenih koreografskih radova i dve decenije ozbiljnih rezultata, a 21. izdanje ima zadatak da bude različitio od svega što nas okružuje, ali i od samog sebe, da iskorači hrabro i nadmaši sebe“, rekla je direktorka festivala Aja Jung.
Napomenuvši da će na programu festivala biti 32 predstave, Jung je naglasila da će „ceo svet igrati pred našom publikom“ i najavila da će 22. marta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu nastupiti Viktorija i Aurelija Čaplin, ćerka i unuka čuvenog komičara Čarlija Čaplina, sa predstavom „Zvono i čini“.
Kompanija igre Opere Geteborga gostovaće 9. i 10. marta u Srpskom narodnom pozorištu sa komadima „Proklizavanje“ Damjana Žalea i „Saaba“ u koreografija Šaron Ejal.
Balet Toskane iz Firence dolazi sa predstavom „Crvene cipelice“ Filipa Kraca (11. mart, Pozorište na Terazijama), trupa „Kid Pivot“ iz Vankuvera izvešće 14. i 15. marta u Srpskom narodnom pozorištu komad „Skupština“ Kristal Pajt, a italijanska MM kompanija igre predstaviće 16. i 17. marta u Pozorištu na Terazijama koreografije Enrika Morelija i Maura Bigoncetija.
Vodeći češki pantomimičar Radim Vizvari nastupiće 19. i 20. marta u Bitef teatru, Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostuje 24. marta u Pozorištu na Terazijama, a Kompanija „Dewey Dell“ iz Čezene 25. i 26. marta u Pozorištu „Duško Radović“.
Trupa „Komoko“ iz Firence izvešće 28. marta u Zvezdara teatru koreografiju „Lutak“ Sofije Napi, iz Australije 29. marta u bioskop „Balkan“ dolazi cirkuska trupa „Gravity & Other Myths“, a Balet Visbadena predstaviće 30. marta u Narodnom pozorištu komade Marka Gekea i Martina Arijaža.
Koreograf iz Tel Aviva Majkl Getman predstaviće svoje delo „Najvažnije stvari“ 31. marta u Bitef teatru, a Una Doerti iz Belfasta 3. aprila i Ateljeu 212 koreografiju „Mornarsko plavo“.
Sidnejska kompanija igre dolazi sa koreografijom Rafaela Bonačela (5. i 6. april, Narodno pozorište), a Festival igre ugostiće i njujoršku kompaniju šangajske plesačice i koreografkinje Jue Jin (8. april, Zvezdara teatar), dok su za kraj manifestacije planirana dva nastupa Nacionalne kompanije sa Malte 9. i 10. aprila u Bitef teatru.
U program Beogradskog festivala igre uvrštena je i predstava Baleta Narodnog pozorišta „Infinitas“ koju će publika moći da pogleda 27. marta na sceni nacionalnog teatra.
Šantala: Korona nas je vratila bazičnim vrednostima života
Komentar