SVET

Kišinjev će morati da računa i na mišljenje male Gagauzije

Predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je pokrenula inicijativu da održi referendum o ulasku zemlje u Evropsku uniju, moraće da računa na evroazijski vektor stanovnika Gagauzije, region će braniti taj stav svim instrumentima demokratske i pravne države, izjavila je u intervjuu za Sputnjik šefica Gagauzije Evgenija Gucul.
Sputnik
Prema njenim rečima, na referendumu 2014. godine se u Gagauziji više od 98 odsto stanovnika izjasnilo za evroazijsku intergraciju.
„To je volja naroda Gagauzije, i Maja Sandu i drugi predstavnici vladajuće partije će morati da to računaju. Mi ćemo braniti stav stanovnika autonomije, koristeći za to sva sredstva demokratske i pravne države“, rekla je Gucul na Svetskom festivalu mladih u Sočiju.
Sandu je ranije pokrenula inicijativu u Parlamentu da se organizuje referendum, kako bi građani mogli da izraze svoje mišljenje na temu članstva zemlje u Evropsku uniju. Postoji mogućnost da će referendum biti održan isti dan kada i predsednički izbori, na jesen ove godine.
U proleće prošle godine su održani izbori za lidera regiona u Gagauziji na kojima je pobedila Evgenija Gucul, koja je bila kandidat partije „Šor“. Tu su partiju vlasti Moldavije u junu proglasile antikonstitucionom i optužile je za saradnju sa Rusijom.
Nakon izbora za lidera Gagauzije centralne vlasti Moldavije su počele da vrše pritisak na region. Parlament Moldavije je u oktobru 2023. godine odobrio inicijativu vladajuće partije „Akcija i solidarnost“ u skladu sa kojom se povratak PDV-a ekonomskim agentima Gagauzije autonomije neće vršiti iz republičkog budžeta, već iz regionalnog. Osim toga, predsednica Moldavije Maja Sandu još uvek nije potpisala ukaz kojim se Gucul proglašava članom Vlade, iako se to zahteva zakonom zemlje.
Gagauzija je autonomija na jugu Moldavije koja se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom, dok se zvanični Kišinjev zalaže za evropske integracije.
Svetski festival mladih održava se od 1. do 7. marta na ruskoj saveznoj teritoriji Sirijus ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina. Generalni medijski partner festivala je agencija Sputnjik.
Pogledajte i:
RUSIJA
Lider Gagauzije, regiona u Moldaviji: Želimo podršku Rusije; Matvijenko: Stav Kišinjeva rusofobski
Komentar