Specijalna operacija u Ukrajini

Češki predsednik: Evropa razmatra pružanje pomoći Ukrajini bez slanja trupa

Evropa razmatra pružanje pomoći Ukrajini na nove načine bez slanja borbenih trupa u ovu zemlju, saopštio je češki predsednik Petr Pavel na konferenciji za novinare posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Sputnik
„Zalažem se za to da tražimo nove načine, uključujući stalnu diskusiju o mogućem prisustvu u Ukrajini na različite načine i u različitim oblicima. Postoji čitav niz ovih načina. Mislim da je debata već počela. Ne radi se o slanju borbenih trupa u Ukrajinu, jer se tako zaista može da preći zamišljena ‘crvena linija’“, rekao je Pavel.
Kao primer naveo je moguće slanje misije za obuku u Ukrajinu, koja bi obučavala vojnike Oružanih snaga Ukrajine. Sada se to dešava na teritoriji drugih zemalja, ali Ukrajina je, kako je istakao predsednik, suverena država i takva pomoć, prema njegovim rečima, nije u suprotnosti ni sa jednom međunarodnom normom.
„Samo od nas zavisi koji ćemo oblik pomoći izabrati ako ostanemo u granicama neborbenog učešća“, objasnio je Pavel.
On je dodao da Češka i Francuska imaju iste stavove o situaciji u Ukrajini.
„Evropa mora da igra veliku ulogu u pružanju pomoći Ukrajini i odvraćanju Rusije od nastavka rata“, rekao je predsednik. On je istakao da je neophodno delovati u okviru međunarodnog prava.
Podsetimo, predsednik Francuske je krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.
U Kremlja su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.
Pogledajte i:
Komentar