SVET

G7: Ruski aktivi ostaće zamrznuti sve dok Rusija ne plati za štetu pričinjenu Ukrajini

Grupa sedam saopštila je da će ruski aktivi ostati zamrznuti sve dok Rusija ne plati za štetu pričinjenu Ukrajini.
Sputnik
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju lidera G7 posle on-lajn sastanka pod rukovodstvom italijanskog premijera Džordže Meloni iz Kijeva navodi se da zemlje-članice nameravaju da nateraju Rusiju da kompenzuje gubitke Ukrajini iz zamrznutih sredstava i svojim vladama su naložile da izrade mere kako bi se to i realizovalo.
„Odlučni smo da osiguramo punu odgovornost i podržavamo Ukrajinu u tome da dobije kompenzaciju za gubitke i štetu usled agresije Rusije. Potvrđujemo da će ruski aktivi pod našim jurisdikcijama, u skladu sa našim pravnim sistemima, ostati zamrznuti sve dok Rusija ne plati za štetu pričinjenu Ukrajini“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se navodi i da zemlje G7 nameravaju da pooštre ograničenja cena ruske naftu i da ograniče prihode Rusije od prodaje energenata.
Lideri su u zajedničkom saopštenju naveli i da nastavljaju da podržavju tzv. formulu mira za koju se zalaže Kijev i da se obavezuju na podršku Ukrajini dokle god to bude potrebno.
Takođe će pojačati sankcioni pritisak na Rusiju i protiv kompanija iz drugih država koje budu pomagale da se zaobiđu sankcije.
Pogledajte i:
Komentar