KULTURA

Muzej savremene umetnosti: Izložba dela Nadežde Petrović za Dan državnosti

U okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti - Sretenja Muzej savremene umetnosti priređuje izložbu dela najznačajnije srpske slikarke Nadežde Petrović, pionirke modernizma i jednog od glavnih utemeljivača srpskog modernističkog slikarstva 20. veka.
Sputnik
Izložbu „Nadežda Petrović - Boje života“ u Muzeju savremene umetnosti će svečano otvoriti 14. februara potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković.
Izložba predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kojem dominiraju svi žanrovi, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, nastalih tokom različitih umetničkih perioda njenog stvaralaštva.
Nadežda Petrović, Manastir Dečani, 1913
Cilj je upoznavanje publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa, većinom delima koja čine deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali i pojedinim delima iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije.
Nadežda Petrović (1873 - 1915) je bila svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka.
Sa vremenske distance duže od jednog veka, umetnost Nadežde Petrović može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica, a najviše na umetničkom polju.
Nadežda Petrović, Predeo sa vodenicom, oko 1906
Nadeždin pristup slikarstvu je rezultat školovanja u Minhenu i boravaka u Parizu i Italiji, ali i konstantnog vraćanja voljenoj Srbiji, što će se reflektovati kroz teme koje nose predznak nacionalnog.
Njeno slikarstvo prepoznato je kao modernističko i može se podeliti na nekoliko perioda: vreme školovanja u Minhenu, srbijanski period u više faza, ranafaza kada stvara u stilu impresionizma, i kasnija kada nastaju dela bogatog kolorističkog ekspresionizma.
Potom odlazi u Pariz gde nastavlja sa usvojenim kolorizmom i dostiže potpunu zrelost, i na kraju ratni period, u kom učestvuje kao bolničarka, slika dela inspirisana rodnim podnebljem, u stilu ekspresionističkog kolorizma.
Nadežda Petrović, Vlačare (Devojke), 1902 – kopija
Slikala je sa pod‌jednakim interesovanjem i umetničkim žarom pejzaže, portrete i figuralne kompozicije.
Zajednički imenitelj za njeno slikarstvo koji i danas svi prepoznaju je snaga boje i gesta, kao lični stavovi i život, koji su obojili predele i ljude srpskog podneblja sa kojeg je potekla.
Ulaz na izložbu biće besplatan za sve posetioce u danima obeležavanja praznika 14, 15. i 16. februara.
KULTURA
Nadežda Petrović: Nacionalna heroina koja je životom platila odanost svom rodu /foto/
Komentar