VOJSKA I NAORUŽANJE

Najbrži avion na svetu: Ruski lovac Su-57 prevazilazi sve američke pandane

Od 2025. godine ruska vojna avijacija će početi da dobija usavršenu varijantu lovca pete generacije Su-57. Biće opremljen novim motorom AL-51F, koji će ga učiniti najbržim avionom na svetu, piše časopis „Militari voč“.
Sputnik
Novi moćni uređaj će omogućiti lovcu da leti bez korišćenja naknadnog sagorevanja ne samo na supersoničnim brzinama, nego i na brzinama od dva ili više maha. To će lovcu omogućiti da momentalno reaguje na opasnosti i da mnogo brže patrolira na većim udaljenostima.
List navodi da ruski avion prevazilazi najbolje američke lovce na osnovu više parametara istovremeno. Za razliku od novog Su-57, američki F-35 ne može da leti supersoničnom brzinom bez korišćenja naknadnog sagorevanja.
I ne samo to, prema ocenama zapadnih eksperata, vuča novog ruskog motora je oko osam odsto veća nego vuča američkog analoga F-119.
„Iako je daljina leta Su-57 već dva puta veća od daljine leta američkih konkurenata F-35 i F-22, AL-51F će je dodatno povećati za gotovo 10 procenata“, navodi „Militari voč“.
Prema rečima eksperata, glavna prednost ruskog lovca će biti mnogo manja potreba za servisiranjem, kao i mogućnost povećanja manevarskih sposobnosti na malim brzinama.
Pogledajte i:
Komentar