SRBIJA

Zajednička akcija Prištine i Zapada da Srbiju dovedu pred izbor - uzmi ili ostavi

Zapad neće da primeni mehanizme kojima raspolaže da spreči odluku Prištine o ukidanju dinara na KiM kao platežnog sredstva. To navodi na pomisao da je u pitanju koordinisana akcija u cilju potvrde kosovske državnosti i dovođenja Srbije u situaciju - uzmi ili ostavi. EU zato više nije pogodan posrednik u pregovorima, smatra diplomata Zoran Milivojevića.
Sputnik
Priština nije odustala od namere da od 1.februara srpski dinar kao platežno sredstvo u potpunosti ukine na Kosovu i Metohiji. Kako je rekao premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, evro je jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i "to nije pitanje koje je predmet pregovora".
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u utorak naveče hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije gde je bilo reči o narednim koracima koje će Beograd s tim u vezi preduzeti.

Koordinisana akcija Zapada i Prištine

Ovome je prethodila poseta Beogradu pa Prištini specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, od koga se očekivalo da u Prištini reaguje na ovu njihovu odluku uz podsećanje da su i zemlje Kvinte i Amerika Aljbinu Kurtiju poslali poruku da odloži njenu primenu. Umesto toga, Lajčak se iz Prištine vraća u Brisel sa spiskom žalbi i želja kosovskih privremenih vlasti.
Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević sve ovo komentariše kao koordinisanu akciju Prištine i Zapada.
„Još pre tri dana Priština je iznela svoj stav u susretu sa predstavnicima zemalja Kvinte gde je Aljbin Kurti bio jasan u nameri i to treba smatrati kao stav. To znači da Kurti neće menjati ni politiku ni odluku. Najbitnije u svemu ovome je to da zapadni centri moći nemaju nameru da primene sredstva i mehanizme kojima raspolažu da odluku Prištine spreče u ovom slučaju,“ kaže Milivojević.

Imaju mehanizme da spreče Prišinu

Upotreba evra kao jedine validne valute, dodaje Milivojević, na Kosovu i Metohiji nije legalna i pre svih EU ima mogućnost da tu odluku spreči.
„Očigledno je da oni to neće i to navodi na zaključak da se radi o sinhronizovanoj operaciju u saglasnosti Prištine i zapadnih centara moći a u cilju da potvrde kosovske državnosti, odnosno nametanja države Kosovo na celoj teritoriji prostora Kosova i Metohije i istiskivanje države Srbije i stvaranja uslova za egzodus Srba sa KiM,“ upozorava naš sagovornik.
Kada je reč o Lajčaku i njegovoj ulozi u svemu ovome, ona je zanemarljiva kao i njegova funkcija i to se, konstatuje Milivojević, pokazalo u više navrata.
„Njega uopšte ne treba uzimati u obzir. Ono što se pred Srbiju sada postavlja kao pitanje jeste ne samo zaštita nacionalnih interesa u globalnom smislu, bilo pravnom, političkom ili nego nekom drugom, nego i pitanje da li u dijalogu uz posredovanje EU koja je potpuno pristrasna uopšte više ima prostora za razgovor. EU se ne drži statusne neutralnosti i podržava politiku Aljbina Kurtija u nametanju države Kosovo i silom , i vaninstitucionalnim i vanpravnim mehanizmima,“ ističe Milivojević.

EU nije statusno neutralna

Milivojević zaključuje da je jasno da Zapad i EU žele da po svaku cenu, za svog „političkog života“ kome se bliži kraj jer idu izbori i u Americi i u EU, nametnu državu Kosovo , stvore novo faktičko stanje i da Srbiju suoče sa situacijom - uzmi ili ostavi.
„Dakle, žele da nas dovedu u situaciju svršenog čina. To je namera odvih odlazećih administracija zbog neizvesnosti u budućnosti i EU i Amerike posle izbora koji ih čekaju,“ zaključuje Milivojević.
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon susreta sa premijerom i predsednicom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, rekao je da je u razgovorima bilo reči o odluci centralne banke o suspenziji dinara, ali nije želeo da iznese više detalja, navodeći da "neće da bude portparol kosovske vlade".
SRBIJA
Vučić održao hitan sastanak sa ministrima zbog odluke Kurtija da zabrani dinar
SRBIJA
Izveštaj MKG: Zbog stalnog pritiska Prištine Srbi odlaze sa KiM, tenzije veće od dolaska Kurtija
SRBIJA
Kancelarija za KiM izdala memorandum: Dalekosežne posledice za Srbe na Kosovu zbog ukidanja dinara
Komentar