MULTIMEDIJA

Kako su Srbi simbolima na grbovima, čuvali i sačuvali srpski identitet i tradiciju

Dvoglavi orao i četiri ocila, od Nemanjića pa do danas, u svakom Srbinu ma gde se nalazio, probude osećaj ponosa i nacionalnog identita. Kako su grbovi naših vladarskih i velikaških porodica kroz vekove čuvali i sačuvali srpski identitet i tradiciju možete videti na izložbi „Orao, lav i krin – heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja”
Sputnik
1 / 23

Na izložbi „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja“ predstavljeno je dvadeset grbova najznačajnijih vladarskih i velikaških porodica iz Srbije, Bosne, Huma i Zete.

2 / 23

Grbovi vladarskih i velikaških porodica u srpskim srednjovekovnim zemljama predstavljani su na novcu, pečatima, u rukopisnim knjigama, zatim na odeždi, dvorovima, crkvenim objektima i na drugim mestima.

3 / 23
Pečat kneza Stroimira iz druge polovine 9. veka predstavlja najstariji materijalni dokaz o postojanju srpske države na Balkanskom poluostrvu.
4 / 23

Olovni pečat dukljanskog kneza (arhonta) Petra iz 10. veka. Vojislavljevići su bili srpska srednjovekovna dinastija, koja je tokom 11. i 12. veka vladala nad raznim srpskim zemljama, počevši od Duklje i Travunije, preko Zahumlja, do Bosne i Raške.

5 / 23

Moderna reč grb u našem jeziku došla je iz ruskog jezika, od reči 'gerb', a u ruski jezik i druge slovenske jezike iz nemačke sredine od reči 'erbe' u značenju nasledstvo, baština, dedovina ili očevina.

6 / 23
Pojava i razvoj grbova nerazdvojivo su vezani za vitešku ili ritersku kulturu koja se od XI veka razvijala u srednjovekovnoj Evropi, jer su se upravo na viteškim turnirima i pojavili prvi grbovi.
7 / 23

Grbovi u srednjovekovnim srpskim zemljama razvijali su se pod vizantijskim i zapadnim uticajima, što je vidljivo i na osnovu motiva na njima, a koji su pozajmljeni iz vizantijske protoheraldičke tradicije.

8 / 23

Srpska heraldika je prepoznatljiva po belim dvoglavim orlovima, crvenim štitovima i četiri ocila koji se vrlo često pojavljuju.

9 / 23

Tokom 14. veka su postojale različite varijante grba Nemanjića - srebrni dvoglavi orao na crvenoj pozadini, i crveni dvoglavi orao na srebrnoj pozadini. Na kraju se ustalila varijanta srebrnog orla na crvenom polju, nasuprot vizantijskog crnog orla na zlatnom polju, i ta varijanta se danas smatra grbom Nemanjića.

10 / 23

U vreme Stefana Prvovenčanog, koristio se crveni dvoglavi orao na srebrnoj pozadini, dok je u vreme Stefana Dušana došlo do inverzije boja i pojavljuje se srebrni orao na crvenoj pozadini.

11 / 23

Grb Mrnjavčevića. Na srebrnom štitu se nalazi crveni krst, oko njega četiri plava ocila okrenutih ka njemu, a preko krsta, u centru štita, srebrni dvoglavi orao.

12 / 23

Ženska glava sa krunom i minđušama, veoma slična portretima kraljica na srpskim freskama 14. veka nalazi se na grbu Mrnjavčevića konstruisanog na osnovu pečata kralja Vukašina.

13 / 23

Vlatkovići, jedna od značajnijih bosanskih velikaških porodica čiji su se posedi nalazili na prostoru župâ Velika, Rastoka i Luka koje su tada bile u sastavu Humske zemlje.

14 / 23
Dejanovići ili Dragaši su bili srpska srednjovekovna velikaška porodica, koja je tokom druge polovine 14. veka, u vreme raspada Srpskog carstva, ovladala prostranom oblašću na istoku srpske države (jugoistočni delovi današnje Srbije, jugozapadni delovi današnje Bugarske i istočni delovi današnje Severne Makedonije)
15 / 23

Simbol krin na grbu Kotromanića. Ova srpska vladarska dinastija je vladala približno od 1250. do 1463. godine.Glavni posedi nalazili su im se u srednjoj Bosni, u dolini reke Bosne do Vranduka i u župi Lašvi.

16 / 23

Kosače su srpska srednjovekovna plemićka porodica, koja je krajem 14. i tokom 15. veka bila jedna od najznačajnijih velikaških porodica u Kraljevini Bosni, a potom je uspostavila i sopstvenu hercešku vlast u novostvorenom Vojvodstvu Svetog Save.

17 / 23

Grb kneza Lazara - šlem sa bivoljim rogovima.

18 / 23

Posle Uroševe smrti 1371. knez Lazar je postao najveći oblasni gospodar u Srbiji. Narod ga je smatrao carem iako formalno nije nosio tu titulu, time je uspostavljena dinastija Lazarevića koja se zbog porekla kneginje Milice smatra bočnom linijom dinastije Nemanjića.

19 / 23

Hrvatinići su bili bosanski srednjovekovni velikaški rod. Prvobitni posedi Hrvatinića nalazili su se u zemlji Donji Kraji u Bosni.

20 / 23
Balšići ( Bašići ili Baošići) su bili srednjovekovna srpska dinastija, koja je vladala Zetom od oko 1360. do 1421. godine.
21 / 23

Vuk kao heraldički motiv bio je široko korišćen u mnogim oblicima tokom srednjeg veka.

22 / 23

Tri najčešća simbola u srpskoj heraldici su dvoglavi orao, lav i krin, pa otud i naslov izložbe.

23 / 23

Gostujuća izložba „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja“ u Istorijskom muzeju u Beogradu biće otvorena do 30. marta.

Komentar