Specijalna operacija u Ukrajini

Gutereš osudio ukrajinsko granatiranje civila u Donjecku

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio današnji napad Oružanih snaga Ukrajine na Donjeck, saopštila je kancelarija generalnog sekretara.
Sputnik
„Generalni sekretar oštro osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući današnje granatiranje grada Donjecka. Napadi na civile i infrastrukturu zabranjeni su međunarodnim pravom i treba hitno da budu prekinuti“, ističe se u saopštenju.
U nedelju ujutru su ukrajinske oružane snage granatirale Kirovski okrug Donjecka. Prema poslednjim podacima, poginulo je 27 osoba, a ranjeno 25, među kojima i dvoje dece. Na stambenu četvrt izveden je kombinovani udar artiljerije kalibra 152 i 155 milimetara. Na udaru se našla pijaca u naseljz Tekstilščik u vreme najveće gužve. Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je da će napad Oružanih snaga Ukrajine na Donjeck biti jedna od centralnih tema sednice Saveta bezbednosti UN o Ukrajini u ponedeljak. Na sednici će učestvovati i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
RUSIJA
Varvarski napad na Donjeck: Rusija saziva SB UN, Lavrov ide u Vašington
Komentar