KULTURA

Rahmanjinov maraton u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom odaće počast Sergeju Rahmanjinovu povodom 150 godina od njegovog rođenja svojevrsnim koncertnim maratonom 15. decembra u Kolarčevoj zadužbini.
Sputnik
Tri pijanističke zvezde - Petr Limonov, Olga Šeps i Ana Fedorova, izvešće zajedno sa orkestrom prva tri klavirska koncertavelikog kompozitora i pijaniste.
Prva tri klavirska Rahmanjinova koncerta izvešće različiti pijanisti, a publika će imati priliku ne samo da prati njegov razvojni put, već i da čuje tri različite interpretacije umetnika različitih senzibiliteta i stilova sviranja.
Na početku koncerta nastupiće Petr Limonov za koga kritika kaže da poseduje duboku senzibilnost, superiornu muzičku inteligenciju i impresivnu pijanističku snagu.
Nakon izvođenja mladalačkog dela – Klavirskog koncerta br 1, Limonov štafetu će predati Olgi Šeps i njenoj interpretaciji narednog koncertantnog ostvarenja koje je proslavilo Rahmanjinova.
Beogradska publika će imati priliku da čuje pijanistkinju koja sa velikim uspehom nastupa u svetski poznatim koncertnim dvoranama kao što su Elbfilharmoni, Berlinska i Kelnska filharmonija, bečki Koncerthaus, ciriški Tonhale i Santori hol u Tokiju.
Finale „maratona“ krunisaće remek delo klavirske literature, čuveni „Rah 3“ čiju je slavu proneo i film „Sjaj“, nagrađen Oskarom.
Opravdanu famu oko najblistavijeg primera klavirskog žanra kosmičke snage, tehnički toliko zahtevnog da se u njega ne upuštaju lako ni najspretniji pijanisti, prikazaće velika zvezda, Ana Fedorova.
Radne probe za „Rahmanjinov maraton“ posebno su uzbudljive za tinejdžere iz beogradskih gimanzija
Njeno ime je prisutno ne samo u najprestižnijim dvoranama sveta uz nastupe sa veličanstvenim orkestrima, već se vezuje za brojne i nagrađivane muzičke albume, kao i za posebnu posvećenost vrhunskoj muzičkoj edukaciji.
Ne samo što je specijalan koncertni događaj, radne probe za „Rahmanjinov maraton“ posebno su uzbudljive za tinejdžere iz beogradskih gimanzija.
Za njih je šef-dirigent Gabrijel Felc pripremio specijalno „vođenje“ kroz muzički izazov Beogradske filharmonije, približavajući im genijalnost Sergeja Rahmanjinova.
Ulaznice za koncert u petak su davno rasprodate, ali će karte za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči događaja, odnosno od 18 časova na blagajni Kolarca, jer zbog dužeg trajanja koncert počinje u 19 časova.
KULTURA
Note pune želje za Rusijom i žala što se u nju ne može vratiti: Vek i po Sergeja Rahmanjinova
Komentar