KULTURA

„Mi, životinje“: Fotografije Aleksandra Damnjanovića - kao upozorenje i poziv

Izložba "Mi, životinje", kolekcija umetničkih fotografija Aleksandra Damnjanovića, biće otvorena u četvrtak 7. decembra u 20 časova u najstarijoj fotografskoj galeriji u Beogradu koja nosi ime Nikole Radoševića.
Sputnik
Aleksandar Damnjanović ima duboke veze sa Galerijom „Nikola Radošević“. Kao Radoševićev učenik, jedan je od fotografa tradicije kojoj ga je doajen i naučio. Fotografija je za njega mnogo više od slikanja trenutka , to je pripovedanje priče svetlošću.
Dela ovog fotografa privlače vizuelnom lepotom, ali i podstiču na duboko promišljanje o odnosu između čoveka i prirode, a izložba „Mi, životinje“ nije samo umetnički događaj, već i poziv na akciju, na delovanje.
Kroz pažljivo postavljene figurice životinja, Damnjanović publiku vodi na putovanje kroz svoju viziju prirode, postavljajući pitanja o našem mestu u njoj.
Fotografije nisu samo vizuelno zadivljujuće, već i snažno edukativne, pozivaju posmatrača na razmišljanje o ekološkim izazovima i potrebi za očuvanjem biološke raznovrsnosti.
Kroz pažljivo postavljene figurice životinja, Damnjanović publiku vodi na putovanje kroz svoju viziju prirode
„Ukazujući na životinjski svet, a govoreći o ljudskom, pozivam svakog od nas na samorefleksiju, na kritičko promišljanje o sopstvenom delovanju u uzajamnom odnosu sa drugim ljudima, životinjama, biljkama. Pozivam na iznalaženje lepše slike stvarnosti, na spremnost na promenu, na razumevanje i prihvatanje“, kaže autor i dodaje da svaka fotografija nosi duboku simboliku i poruku o važnosti očuvanja životinjskog sveta, za šta svaki pojedinac ima odgovornost.
Aleksandar Damnjanović rođen je 1970. u Beogradu, a nakon školovanja u VI beogradskoj gimnaziji i Arhitektonskoj tehničkoj školi, 1990. upisao je školu fotografije kod Nikole Radoševića. Tokom studiranja radio je kao asistent u foto-studiju Ulija Štajnmeca u Dizeldorfu. Već 1993. u Taormini dobio je Medalju kao mlada nada jugoslovenske fotografije – Anastas Jovanović, a naredne godine počinje profesionalno da se bavi fotografiju.
U Indiji je 1994. fotografisao svoje proputovanje od Nju Delhija do Mumbaja, a po povratku u Beograd dobija i prve klijente za reklamne fotografije, osniva marketinšku agenciju sa foto i video studijom, a 2001. otvara i studio u Beogradu, radeći za mnoge reklamne agencije.
Damnjanovićeve fotografije podstiču na duboko promišljanje o odnosu između čoveka i prirode
Damnjanović je jedini FEP (Federation of European Professional Photographers) sertifikovani fotograf iz klase IVAS akademije, na ovim prostorima.
Radio je u Dubaiju, u Južnoafričkoj Republici, Australiji, Meksiku, Maleziji, a posle brojnih grupnih izložbi kod nas i u inostranstvu, ovo je njegova prva samostalna postavka.
Na otvaranju će biti promovisan i kalendar za 2024. godinu, koji donosi sve fotografije iz ove kolekcije, uz inspirativne citate i tekstove autora. Izložba će biti otvorena do 17. decembra.
Aleksandar Damnjanović
Komentar