RUSIJA

Rusija: Ukoliko Finska zatvori nove granične prelaze – sledi odgovor

Rusija će pripremiti odgovor u slučaju da Finska odluči da zatvori nove granične prolaze na rusko-finskoj granici, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu.
Sputnik
„Naravno, Moskva će reagovati na zatvaranje graničnih prelaza. Odgovor će biti pripremljen u našem internom resornom formatu“, istakla je ona.

Rusija spremna da sarađuje

Zaharova je ranije za radio Sputnjik saopštila da su ruske vlasti spremne da rade sa Helsinskijem na rešavanju situacije sa izbeglicama na granici.

„Potrebno je da finske vlasti daju nalog svojim graničarima da se konsultuju sa ruskim kolegama i izlože sve zabrinutosti ili zahteve finske strane. Treba ih razmotriti i doći do uzajamno prihvatljivog rešenja ili dobiti objašnjenje. Spremni smo na takav rad. To je bilo rečeno i ambasadoru“, kazala je portparolka.

Ambasador Finske u Moskvi Anti Helantera posetio je ruski MID 20. novembra.
Prethodno je Finska zatvorila četiri od osam pograničnih prelaza prema Rusiji, pod izgovorom da strahuje od priliva nelegalnih migranata, a na tom potezu počela je i podizanje ograda. Moguće zatvaranje granice s Rusijom najavila je i Estonija, ali i Norveška, koja priznaje da nema problema s nelegalnim migrantima.
Prema podacima gubernatora Murmanske oblasti Andreja Čibica, samo kod prelaza „Sala“ čeka oko 300 ljudi.
U najnovijem izdanju emisije Moj svet sa Sputnjikom pogledajte da li Evropa nastavlja samoizolaciju zatvaranjem kopnene granice prema Rusiji?
RUSIJA
Moskva: Finska kriva za prekid saradnje, odgovorićemo na sve antiruske akcije
Komentar