Podkast

Nele Karajlić: Planeta je poludjela, dobro je što su Srbi uopšte živi /video/

Realnost koju živimo je prevazišla Top listu nadrealista. Niko nije mogao pretpostaviti ovako spektakularan početak 21. vijeka. Planeta nikad nije bila luđa, sa svih strana udara, kaže u razgovoru za Sputnjik dr Nele Karajlić.
Sputnik
Gostujući u emisiji „Maša i...“ muzičar, kompozitor i pisac dr Nele Karajlić otkrio je ko su pravi prijatelji, a ko izdajice Srbije, u teškim, prelomnim trenucima za našu zemlju kada je u pitanju Kosovo i Metohija.
„To je vrlo zanimljivo u slučaju Srbije. Mi smo jedno vrijeme imali Francuze kao najveće prijatelje, pa su nam oni okrenuli leđa. Imali smo sjajne odnose sa SAD 100 godina, naročito za vrijeme Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina koji su bili prijatelji, ali da bi samo 80 godina iza njihovog prijateljstva ovde po nama počeo da pada osiromašeni uranijum. Mi imamo veoma čudne istorijske odnose i sa Njemcima koji su nam kao zakleti neprijatelji. Jesu kad je rat, al kad je mir mi s njima imamo uvek najbolje odnose ekonomske, trgovinske... Imamo neki kod koji je vezan za Rusiju i za istok po prirodi stvari zbog pravoslavlja, a s druge strane naši najumniji ljudi su studirali u Beču. I onda iz svega toga vi dobijete jednu situaciju u kojoj prvo pomislite – Bože dragi, to što smo mi živi to je već jako dobar rezultat“, objašnjava naš sagovornik.
Osnivača legendarne grupe „Zabranjeno pušenje“ smo pitali i kako, pored sve veće zabrane pušenja u svetu, komentariše zabranu ruske kulture, sporta i medija.
„Što se tiče ruske kulture, to je kao da sam sebi pucaš u noge, da kažeš djeci – nemojte čitat Turgenjeva, nemojte čitat Jesenjina, nemojte čitat Dostojevskog, nemojte slušat Čajkovskog, nemojte slušat Rimskog-Korsakova... Ti na kraju dođeš do toga da jedino što treba da čitaš je eventualno Dikens, pošto Šekspira ne možeš da razumiješ jer je pisan starim engleskim jezikom“, poručuje Karajlić.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Komentar