Specijalna operacija u Ukrajini

Bugarska opozicija traži ostavku ministra odbrane nakon predloga da se Kijevu isporuče rakete

Bugarski socijalisti zatražili su ostavku ministra odbrane Todora Tagareva zbog odluke da isporuči Ukrajini rakete za sistem S-300.
Sputnik
Nakon što je danas parlamentarna komisija za odbranu većinom glasova podržala predlog da se Kijevu pošalju „neispravne rakete S-300“, Tagarev je rekao da takva isporuka neće oslabiti borbene sposobnosti Bugarske. To je izazvalo burnu reakciju opozicije.
„Jedino što možete da uradite je da dođete u ovu salu nakon što ste prvo podneli ostavku. Opasni ste za nacionalnu bezbednost Bugarske. Šta govori više o vama od činjenice da posežete za poslednjim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima u Bugarskoj? Jeste li ministar odbrane Bugarske ili Ukrajine?“, upitao je poslanik iz stranke BSP Borislav Gucanov.
Negodovanje je izrazio i Nikolaj Drenčev iz stranke „Preporod“.
„Tu ideju su vam dali u Ministarstvu odbrane, odnosno ministar odbrane neke druge zemlje, a ne Bugarske. I odmah ste izvršili nalog (strane) ambasade“, rekao je poslanik.
Ranije je saopšteno da je bugarski parlament usvojio predlog zakona o slanju neispravnih raketa za S-300 Ukrajini. Autori predloga su ukazali da Bugarska nije u stanju da popravi neispravne rakete S-300, za razliku od Kijeva. Rakete se šalju besplatno.
U nastavku pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
REGION
Bugarski istoričar o ukrajinskom sukobu: Počinje početak kraja za Zelenskog
Komentar