Zamenik direktora Državnog muzeja-rezervata Kulikovo polje Andrej Naumov izjavio je da mnogi nalazi dokazuju hipotezu da su u oblasti Kulikovog polja u Epifanskom okrugu u 15-16. veku postojala stambena naselja. To otvara mogućnost da se događaj sagleda iz drugačije perspektive.
Bitka na Kulikovom polju jedna je od najznačajnijih bitka u ruskoj istoriji, koja se odigrala 8. septembra 1380. protiv mongolske Zlatne horde. Poprište bitke je bilo Kulikovo polje (danas Tulska oblast), pored reke Don, gde je nakon pobede ruski knez Dmitrij Ivanovič dobio nadimak Donski.
Organizatori događaja posvetili su takmičenje u istorijskoj kuhinji stvaranju najmirnije slike tog perioda.
Prema mišljenju istoričara, u staroj Rusiji ljudi su veoma voleli i smatrali obaveznim jelom – čorbe. Na primer, čorba sa mesom ili ribom poznata je u Rusiji vekovima. Preci Rusa su je kuvali u drvenim posudama i kožnim torbama, koristeći kamenje zagrejano u vatri, a kasnije – u glinenim posudama. Od kupusa se pravila čorba od povrća. Još jedno uobičajeno jelo iz tog vremena – kaša, kuvala se uglavnom od graška i pirinča.
Pogledajte u galeriji šta su jeli i kako su spremali hranu ljudi tog istorijskog perioda.