Specijalna operacija u Ukrajini

Uspešan lov: Kako je uništen prvi britanski tenk „čelindžer 2“

Prvi britanski tenk „čelindžer 2“, koji je uništen u specijalnoj vojnoj operaciji, čuvala je oklopna grupa borbenih mašina sovjetske proizvodnje, izjavio je Sputnjiku savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.
Sputnik

„Naša obaveštajna služba je pronašla maršrute dislokacije i promene kretanja oklopne grupe u kojoj se nalazio ‘čelindžer’. On je tamo bio sam i njegov je zadatak bio da napada iz skrivenih pozicija. Ima veoma dobro oružje, dobar top, ali i oni su ga čuvali. Napravljena je zaseda u kojoj su stvoreni uslovi da se uništi i uništen je iz domaćeg protivtenkovskog sistema“, rekao je on.

Naveo je da tenk ne može da se remontuje jer je izgoreo unutra, kao i da je razbijen mit o nepobedivosti britanskog oružja.
„Smatram da je to sudbina svakog, takozvanog, stranog naoružanja koje će Ukrajina dobiti i koje je dobila od svojih gospodara iz NATO-a. Pokrenuće se lov na njih. Kod vojnika se često pojavljuje neki lovački instinkt i lovačka strast“, zaključio je Gagin.
Početkom septembra je objavljena informacija da je na Zaporoškom pravcu u rejonu sela Rabotino ruska vojska spalila britanski tenk „čelindžer 2“ koji koristi ukrajinska vojska.
Prema podacima lista „Gardijan“, takav model tenka je uništen u sukobu prvi put u istoriji, ako se ne računaju gubici jednog koji je uništen u Iraku nakon napada koji se greškom dogodio među iračkim vojnicima.
Specijalna operacija u Ukrajini
Britanija priznala: U Ukrajini uništen prvi "čelindžer" /foto/
Komentar