Priprema enteralne, terapijske ishrane pacijenata je složen naučni i tehnološki proces. Dobijen proizvod treba da bude spreman za apsorpciju u crevima, da ima viskoznost kao u vodi, a sadržaj i kvalitetan sastav hranljivih materija da bude kao u svakodnevnoj ishrani.
„Enteralna ishrana pacijenata se skoro u potpunosti uvozi. To su koncentrati iz komponenti koje su veoma tehnološki obrađene. Svakodnevni načini za proizvodnju hrane, zbog složenosti tehnološkog procesa, ne mogu da proizvedu ove smeše“, rekla je direktorka Naučno-proizvodnog centra za tehnologije zdrave ishrane Ina Simakova.
Prema njenim rečima, osnova većine smeša su supstance koje se dobro rastvaraju, ali ne nadoknađuju neophodnu biološku aktivnost u potpunosti. Takve smeše imaju niz nedostataka, skupe su i često se slabo vare.
Ruski naučnici su predložili originalan način za stvaranje enteralnih smeša koje će zameniti inostrane.
„Eksperti centra koriste prirodni potencijal hrane i proizvoda u kombinaciji sa domaćom tehnologijom obrade, za razliku od proizvodnje kompozicija od pojedinačnih hranljivih materija“, rekla je ona.
Preliminarni rezultati su potvrdili da komponente smeša ispunjavaju zahteve medicine i dobro se vare.
Nučnici su započeli klinička ispitivanja linije proizvoda koji su neophodni za očuvanje i održavanje života pacijenta.
Naučno-proizvodni centar za tehnologije zdrave ishrane osnovan je kao odgovor na rast bolesti izazvanih deficitom hrane ili zbog viška supstanci koje se unose u organizam.