Mundobasket 2023

Šampion sveta ide kući – epski raspad Slovenaca, Letonija ispisala istoriju

Košarkaši Letonije ubedljivo su savladali Brazil rezultatom 104:84 i tako se plasirali u četvrtfinale Svetskog prvenstva. Prethodno je selekcija Crne Gore pobedila Grčku rezultatom 73:69. Spektakl su napravili Nemci koji su posle preokreta savladali Sloveniju rezultatom 100:71.
Sputnik
Slovenija je predvođena Lukom Dončićem fantastično ušla u meč, ali igra se raspala u drugoj četvrtini kada su ubacili samo devet poena.
Nemci su bili bolji i od početka drugog poluvremena, a rapsodija se nastavila. Luka je mogao samo da gleda nemački ples na terenu koji je predvodio Denis Šruder, košarkaš koji je završio meč sa dabl dabl učinkom odnosno 24 poena, deset asistencija i dva skoka.
U ekipi Slovenija samo poen manje je imao Dončić koji nije mogao sam da pobedi protivnika. Moguće je da su Slovenci hteli da biraju sebi protivnika jer će u četvrtfinalu igrati protiv Letonije.
Letonci od početka Mundobasketa igraju odličnu košarku sa akcentom na dobroj odbrani i šutu za tri poena pa su zasluženo obezbedili četvrtfinale i to prvi put u istoriji.
Do njega su došli pobedom nad Brazilom protiv koga su prednost ispustili samo u dva navrata. Brazilci su se dobro držali i tokom prvog poluvremena uspevali su da pariraju Letoncima, a rezultat je u dva navrata bio i izjednačen.
Letonija je pojačala ritam u trećoj četvrtini i postepeno povećavala prednost dok nije stigla do dvocifrene prednosti od 18 poena.
Razlika je rasla, Letonci nastavili silovito, a do pobede i četvrtfinala ekipu je predvodio Grazulis sa 24 poena, tri skoka i pet asistencija. U ekipi Brazila najviše se istakao Kaboklo sa 17 poena, šest skokova i dve asistencije.
Titulu na Mundobasketu sigurno neće braniti aktuelni šampion Španija, koja je poražena od Kanade sa 88:85, pa je drugu fazu završila na trećem mestu. U četvrtfinale Mundobasketa uz Kanađane ide Letonija sa drugog mesta.
Španija je dala sve od sebe da ispravi kiks protiv Letonaca, imao je Abrines šut za produžetak, ali lopta je izašla iz obruča, pa su Kanađani slavili.
Gildžes-Aleksander je blistao kod pobednika sa 30 poena, 7 asistencija i 4 skoka, pratio ga je Bruks sa 22 poena.
U sastavu Španije, 25 oena Vilija Ernangomeza, 20 je dodao Aldama.
Crna Gora je došla na Mundobasket kao ekipa koja može dosta i da je imala nešto lakšu grupu možda bi i došla do boljeg rezultata.
Videlo se da je Crna Gora ušla u ovaj duel motivisanije, a igrala je i bolju košarku od Grka tako da ovakav rezultat ne bi smeo da bude iznenađenje ni za koga.
Kendrik Peri nije igrao ovaj meč zbog problema sa leđima, ali je tu bio Nikola Vučević koji je nosio svoj tim do trijumfa.

Vučević je završio duel sa 19 poena, sedam skoova i dve asistencije, dok je kod Grčke Papapetru ubacio 16, a Papanikolau 13 poena. Dino Radončić je imao 12, a Vladimir Mihailović 10 poena.

Na ovaj način Crna Gora biće raspoređena na mesto od 9. do 12. mesta i igraće u kvalifikacijama za Olimpijske igre.
U prvom meču dana Australija je nadigrala Gruziju sa 100:84.
Peti Mils je ubacio 19 poena, dok je kod Gruzije Goga Bitadze dao 20.
Mundobasket 2023
„Ko sme, taj može“
Komentar