KULTURA

Sto godina od rođenja Mije Aleksića: Film „Pusti snovi“ 30. avgusta na terasi Doma Vojske

Povodom stogodišnjice od rođenja poznatog srpskog glumca Mije Aleksića, na terasi Doma Vojske Srbije 30. avgusta biće premijerno prikazan digitalno restaurisan film „Pusti snovi“, u režiji Soje Jovanović iz 1968. godine.
Sputnik
Domaći klasik „Pusti snovi“, u produkciji Centar filma, donosi univerzalnu priču o običnom čoveku koji sanja velike snove.
Mija Aleksić tumači ulogu prodavca u robnoj kući koji mašta o poznatoj filmskoj divi i o tome da postane cenjen u filmskom svetu.
Mija Aleksić tumači ulogu prodavca u robnoj kući koji mašta o poznatoj filmskoj divi i o tome da postane cenjen u filmskom svetu.
Svoje slobodno vreme provodi pišući scenarija i baveći se amaterskom glumom.
Sekvence realnosti i snova smenjuju se tokom filma, a poznata imena tadašnje televizije, mode i muzike, kao i autentične lokacije, publiku će vratiti u Beograd s kraja šezdesetih godina, na modne revije, filmske setove, u robne kuće.
Pored Mije Aleksića, glumačku postavku čine Mira Banjac, Nuša Marović, Dragutin Dobričanin, Uglješa Raičević, Mića Tomić, Ana Krasojević, Arsen Dedić i drugi.
Film "Pusti snovi" će publiku vratiti u Beograd s kraja šezdesetih godina, na modne revije, filmske setove, u robne kuće
Film „Pusti snovi“ je digitalno restaurisan u okviru projekta „A1 Kinoteka“ Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1.
„Restauracijom filma u kome je glavnu ulogu odigrao velikan domaće kinematografije Mija Aleksić želeli smo da obeležimo jubilej njegovog rođenja i odamo počast njegovoj značajnoj filmskoj karijeri. Zadovoljstvo mi je što će domaća publika od sada imati priliku da gleda ovaj film onako kako dolikuje, kao i kada je film snimljen pre 55 godina“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.
„Bioskop je uvek bio moćan medij koji ima ogroman kulturni, društveni i umetnički značaj. Da bi tu svoju moć zadržao neophodno je da na njegovom platnu ožive legendarni filmski klasici, a ostvarenje Soje Jovanović, prve srpske filmske rediteljke, 30. je film digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.
Ulaz na projekciju je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti sat vremena pred početak projekcije ispred Doma vojske Srbije u ulici Braće Jugovića 19.
U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci.
A1 Kinoteka letnji bioskop održava se drugu godinu na krovnoj terasi Doma Vojske u periodu od 15. jula do 31. avgusta.
Projekat se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske Srbije.
U okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa biće prikazano 48 filmskih naslova, među kojima je 20 domaćih klasika.
KULTURA
Novi sjaj našeg prvog filma u boji: Digitalno restaurisan „Pop Ćira i Pop Spira“
Komentar