NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prve fotografije „tajne“ strane Meseca zabeležene indijskom letelicom /foto/

Indijska svemirska letelica Čandrajan-3 snimila je pre sletanja fotografije površine Meseca visoke rezolucije.
Sputnik
Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) objavila je na društvenoj mreži X (Tviter) četiri crno-bele fotografije koje je snimila kamera za otkrivanje i izbegavanje opasnosti (LHDAC).
Na fotografijama se vidi strana Meseca koja nikada nije okrenuta ka Zemlji.
„Ovu kameru koja pomaže u lociranju bezbednog područja za sletanje – bez kamenih gromada ili dubokih rovova – tokom spuštanja je razvio ISRO u SAC-u“, navela je indijska svemirska agencija.
Podsetimo, indijska svemirska letelica "Čandrajan-3" uspešno je danas sletela blizu južnog pola Meseca, čime je Indija postala prva zemlja koja je to uspela da uradi i tek četvrta država koja je uopšte sletela na Mesec.
Misija Čandrajan-3, koja ima lunarni orbiter, modul za sletanje Vikram i rover, do sada je išla po planu. Letelica je lansirana u Zemljinu orbitu 14. jula, a 5. avgusta uspešno je ušla u orbitu Meseca. Modul Vikram se 17. avgusta odvojio od letelice i započeo lagano spuštanje.
Južni pol Meseca se smatra područjem od ključnog naučnog i strateškog interesa za države koje istražuju svemir.
Dosad su na Mesec sletele Sjedinjene Američke Države, Kina i bivši Sovjetski Savez.
Indija je 2014. godine postala prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebalo bi da lansira misiju sa posadom u Zemljinu orbitu u narednih nekoliko godina, počevši od probnih letova bez posade 2024.
DRUŠTVO
„Indija je na Mesecu“: Prvi put u istoriji indijska svemirska letelica sletela na Mesec /video/
Komentar