MULTIMEDIJA

Srpski kralj koji je putovao inkognito

Izložbom „Čekajući stalnu postavku” Istorijski muzej Srbije pred posetioce donosi najvrednije predmete iz svojih prepunih riznica.
Sputnik
1 / 9

Kruna, plašt, žezlo i šar kralja Petra Prvog Karađorđevića izloženi su u centralnoj sali Istorijskog muzeja Srbije.

2 / 9
Krst na vrhu Šara koji je Petar Prvi Karađorđević nosio na svom krunisanju.
3 / 9
Šar simbolizuje Hristovu vladavinu (krst) nad svetom (kugla, kao globus).Simbol se prvi put sreće početkom 5. veka.
4 / 9
Kruna Petra Prvog Karađorđevića je jedina sačuvana srpska kruna. Izrađena je u radionici braće Andrea i Žaka Faliza u Parizu, a zatim je poslata čuvenim vozom Orijent ekspres.
5 / 9

Izrada krune kralja Petra Prvog Karađorđevića koštala je 19.000 tadašnjih franaka.

6 / 9

Za vreme Prvog svetskog rata sakrivene su u zgradi Bogoslovije u Prizrenu, posle rata vraćene su u Beograd, između dva rata sklonjene su u manastir Žiču, posle Drugog svetskog rata prenete su u Narodni muzej. Od 2005. nalaze se u Istorijskom muzeju Srbije.

7 / 9

Kopča za krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile oivičenog hermelinom koji je kralj Petar Prvi Karađorđević nosio tokom svog krunisanja.

8 / 9

Mesec dana nakon Marseljskog atentata u kom je osim jugoslovenskog kralja, život izgubio i francuski ministar Luj Bartu, veče uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu – 10. novembra 1934. posmrtna maska jugoslovenskog kralja Aleksandra bila je izložena na katafalktu ispred Trijumfalne kapije u Parizu.

9 / 9
Žezlo i kopča za krunidbeni plašt kralja Petra Prvog Karađorđevića
Komentar