KULTURA

Prvi put u Kini - predstavljena najtragičnija epoha celokupne istorije srpskog naroda /foto/

Izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom ,,Simboli stradanja: Srbi u Drugom svetskom ratu“ biće do 15. avgusta predstavljena u prostoru Kulturnog centra Republike Srbije ,,Ivo Andrić“ u Pekingu.
Sputnik
U pitanju je prvo predstavljanje u Kini teme stradanja pripadnika našeg srpskog naroda u periodu Drugog svetskog rata.
Središte postavke čine tekstovi posvećeni žrtvama genocida koji je nad pripadnicima srpskog naroda sprovela Nezavisna Država Hrvatska. Poseban akcenat stavljen je na sisteme koncentracionih i logora smrti, kao i na najbrutalnija i najmasovnija gubilišta poput Jadovna, Velebita, Gospića, Gline, Prebilovaca, Jasenovca, Stare Gradiške, Siska, Gornje Rijeke, Đakova i brojna druga.
Znatan deo predstavljenog tekstualnog, istorijskog i vizuelnog materijala odnosi se na stradanje srpske dece u hrvatskim logorima smrti, posebno imajući u vidu da je Nezavisna Država Hrvatska bila jedina državna tvorevina u Evropi koja je tokom trajanja Drugog svetskog rata svojevoljno i samostalno na svojoj teritoriji uspostavljala logore smrti za decu.
Takođe, autori postavke pažnju su usredsredili i na zastrašujuću činjenicu da je Nezavisna Država Hrvatska, pored nacističke Nemačke, bila jedina državna tvorevina u Evropi koja je osnivala sopstvene logore smrti, dok su sve druge okupirane zemlje predstavljale prostor na kome su nacisti osnivali svoje logore smrti.
Izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom ,,Simboli stradanja: Srbi u Drugom svetskom ratu“ u Pekingu
Autorski tim postavke dužnu pažnju posvetio je i ulozi velikog broja pripadnika klira Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj u kontekstu osmišljavanja i sprovođenja genocida nad pripadnicima srpskog naroda.
Autori postavke su istoričari Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida, i Gavro Burazor, kustos u Muzeju žrtava genocida. Dizajner postavke je grafičar Nikola Radosavljević, kustos u Muzeju žrtava genocida.
Komentar