RUSIJA

Volodin: Amerika, Engleska i Francuska da nadoknade Africi štetu od kolonijalizma

Predsedavajući Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin pozvao je da se afričkim državama kompenzuje šteta koja im je naneta za vreme kolonijalizma.
Sputnik

„SAD, Britanija i Francuska treba da kompenzuju afričkim državama pričinjenu štetu. Tokom kolonijalizma, SAD i gore navedene evropske države, baveći se trgovinom robljem, prevezle su samo u Ameriku oko 15 miliona ljudi, koji su postali robovi. Afrika je zbog toga iznurena“, naglasio je zvaničnik.

On je dodao da je samo Britanija prevezla 3 miliona robova preko Atlantskog okeana tokom XVI–XIX veka, a istoričari to nazivaju verovatno, najmonstruoznijim zločinom u celoj njenoj istoriji.

„Vreme prolazi, ali kolonijalni interesi SAD i brojnih zapadnih država nisu nestali. Menjaju se samo metode, nastavlja se pustošenje afričkih nalazišta zlata, platine, uranijuma, kritičnih minerala i retkih zemnih metala. Afričke zemlje su za njih samo izvor sirovina“, naglasio je on.

Zvaničnik je ocenio da su morske luke i mnoge proizvodne kompanije u vlasništvu neokolonizatora, a zakonodavstvo mnogih afričkih zemalja u oblasti proizvodnje prirodnih resursa i dalje nije oslobođeno ostataka kolonijalnog sistema.

„Zbog neokolonijalnog uticaja zapadnih zemalja, mnoge afričke države imaju nulti ili negativan ekonomski rast tokom 60 godina svog postojanja. To vodi siromaštvu i gubitku suvereniteta“, kazao je Volodin.

On je zaključio da Ujedinjene nacije treba da razmotre pitanje nadoknade narodima afričkog kontinenta štete koju su im pričinile SAD, Velika Britanija i Francuska.
RUSIJA
Zaharova: Amerika je zaboravila da Afrika više nije kolonija, a njeni građani robovi
Komentar