RUSIJA

Kremlj: Moskva se zalaže za povratak vladavine prava u Nigeru

Moskva se zalaže za što skorije uspostavljanje vladavine prava u Nigeru i poziva strane na uzdržanost – situacija sa prevratom u ovoj zemlji ozbiljno zabrinjava učesnike samita Rusija-Afrika, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnik
„Što se tiče Kremlja, veoma pažljivo to pratimo, posebno u kontekstu činjenice da smo se prošle nedelje faktički veoma blisko bavili afričkim poslovima zajedno sa Afrikancima. I naravno, ono što se tamo dešava izaziva ozbiljnu zabrinutost i izazvalo je ozbiljnu zabrinutost svih učesnika samita“, rekao je Peskov.
On je dodao da se Rusija zalaže za što skoriju „obnovu vladavine prava u zemlji, zalažemo se za uzdržanost svih strana kako ne bi došlo do ljudskih žrtava. I mi, naravno, želimo da se Niger vrati na ustavni kolosek i nastavi da rešava ogromne zadatke koji stoje pred putevima razvoja ove zemlje“, istakao je Peskov komentarišući prevrat u Nigeru.
Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaranju granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkog delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
RUSIJA
Moskva poziva da se situacija u Nigeru što pre normalizuje
Komentar