RUSIJA

Kijev želi da uključi Carigradsku patrijaršiju u izvoz hrišćanskih svetinja

Kijev vodi pregovore o uključivanju Carigradske patrijaršije u iznošenje hrišćanskih svetinja iz Ukrajine zbog navodne pretnje uništenjem, saopštila je ruska Spoljna obaveštajna služba, pozivajući se na direktora službe Sergeja Nariškina.
Sputnik
„Prema informacijama koje je dobila Služba, kijevski režim i patrijarh Carigradske pravoslavne crkve Vartolomej pregovaraju o uključivanju Fanara u izvoz hrišćanskih svetinja iz Ukrajine, koje se navodno nalaze pod pretnjom uništenja zbog ruskih bombardovanja“, navodi se u saopštenju.
U saopšenju se ističe da bi otmica svetinja „trebalo da bude ‘registrovana’ kao deo redovne međucrkvene prakse unošenja relikvija u treće zemlja na poklonjenje vernicima“.
„Kako su proračunali ukrajinski raskolnici i njima favorizovani Konstantinopolj, na ovaj način će Kijev moći da izbegne optužbe za nezakonito premeštanje pravoslavnog blaga u inostranstvo uz prećutnu saglasnost spoljnih partnera i međunarodnih organizacija, uključujući Unesko“, naglasila je Služba.
Tokom priprema i posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Istanbulu, patrijarh Vartolomej se dogovorio sa ukrajinskim vlastima da usaglase spisak predmeta za predstojeću predaju na „skladištenje“ u crkvama Carigradske pravoslavne crkve u zemljama njenog prisustva.
„Da bi se dao legitimitet pljački, ovi predmeti moraju biti povezani sa svetskim hrišćanskim ili neposredno vizantijskim pravoslavnim nasleđem i biti pogodni za izlaganje u crkvenim zdanjima. Radi se o delu moštiju Svetog Andreja Prvozvanog i velikomučenika Pantelejmona iz Svetopantelejmonovskih manastira, kao i elementima Časnog krsta iz Svetotrojickog koreckog stavropigijalnog manastira Ruske pravoslavne crkve u Rovenskoj oblasti“, objašnjava se u saopštenju Spoljne obaveštajne službe.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zelenski može predati Kijevsku lavru Vaseljenskoj patrijaršiji
Komentar