REGION

Inicijativa da Opštine Berane i Andrijevica povuku priznanje takozvane države Kosovo

Više od 400 stanovnika Opštine Berane potpisalo je inicijativu da Skupština opštine tog grada donese Deklaraciju o poništenju odluke o jednostranom priznanju nezavisnosti takozvane drževe Kosova, koju je donijela vlada Crne Gore 2008 godine dok je njen premijer bio Milo Đukanović.
Sputnik
Ta inicijativa je predana predsjedniku Opštine Berane Vuku Todoroviću. I dio mještana Andrijevice traži da i ta Opština izglasa odluku o poništenju priznanja takozvane države Kosova.

„Koristimo priliku da iskoristimo građansko pravo na građansku inicijativu koja se odnosi na nepriznavanje odluka o priznanju jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova od republike Srbije od strane vlada Crne Gore.

Postupajući po odredbama Statuta Opštine Berane član. 36, stav 12 i poslovnika Skupštine Opštine Berane članovi 136, 137 i 159, na osnovu kojih je precizirano da uz propisan broj potpisa građana upisanih u birački spisak, koji se odnosi na teritoriju Opštine Berane, stičemo pravo na inicijalizaciju, odnosno, na podnošenje Građanske inicijative prema SO Berane, na koju očekujemo pozitivan odziv Odbornika SO Berane”, piše u inicijativi 400 građana Berana.
Osim poništenja odluke o priznanju takozvane države Kosovo, potpisnici inicijative traže da naredna vlada Crne Gore, koja tek treba da se formira, vodi izbalansiranu spoljnu politiku i da u međunarodnim institucijama i organizacijama ne glasa za Odluke koje su usmjerene protiv interesa većinske volje od 85 procenata građana Crne Gore i i interesa susjedne i bratske republike Srbije.
Na inicijativu Udruženja građana koja su okupljena u savezu „Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline“, čija je članica i Udruženje Srpskih književnika u otadžbini i rasejanju sa sjedištem u Andrijevici, koja zahtijevaju da Skupštine opština Andrijevica da donese Deklaraciju o poništavanju priznanja tzv. države Kosova od strane Vlada Crne Gore, i potrebnog broj potpisa građana, SO Berane usvaja Deklaraciju u vidu Odluke o nepriznavanju ništavnim sve one mjere vlada koje se odnose na poništavanju priznanju tzv. Kosova na svojoj teritoriji. Inicijative potpisuju Miličko Trifunović i Goran Kiković.
SRBIJA
Kurti: Mere EU nepravedne, ali nema kompromisa
Komentar