SVET

Poglavar kanonske UPC održao bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri

Poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrij (Berezovski), održao je u subotu bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri, nakon što je Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo da monasi napuste prostor tog manastira do 4. jula.
Sputnik
„Dana 1. jula 2023. godine, uoči 4. nedelje po Duhovima, mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije predvodio jesvenoćno bdenje u Svetouspenskoj Kijevo-pečerskoj lavri“, saopštneo je na sajtu UPC.
Služba je održana u hramu Agapita Pečerskog.
Advokat manastira Nikita Čekman je ranije danas objavio ukaz Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine, u kojem je navedeno da je sazvana komisija za zapečaćenje prostorija Kijevsko-pečerske lavre, kao i da taj resor poziva monahe UPC da napuste objekte do 4. jula.
UPC je saopštila da je zahtev za napuštanjeobjekata Kijevo-pečerske lavre protivzakonit i da predstavlja samovolju.
Novi sukob oko Kijevo-pečerske lavre počeo je obaveštenjem Ministarstva kulture Ukrajine o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira i zahtevom da monasi napuste manastir do 29. marta.
Vikar Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) izjavio je da u vezi s lavrom nemakompromisa i da će monasi ostati u njemu.
Prema njegovim rečima, za raskid ugovora o zakupu objekata lavre potrebna je odluka suda, a tužba o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu podneta je kijevskom sudu.
RUSIJA
Kijev zahteva od monaha Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 4. jula
Komentar