EKONOMIJA

FED: Inflacija u SAD povišena, moguće povećanje nezaposlenosti, usporen rast plata

Inflacija u ključnim delovima američke uslužne industrije i dalje je povišena i ne pokazuje znakove popuštanja, saopštile su Federalne rezerve SAD (FED).
Sputnik
To je navedeno u najnovijem izveštaju Kongresu o monetarnoj politici i pregledu stanja ekonomije, koji je objavio predsedavajući Feda Džerom Pauel pred zasedanje na Kapitol hilu sledeće nedelje, preneo je Rojters.
U izveštaju se dodaje da nade da će FED usporiti inflaciju mogu delimično zavisiti od daljeg ublažavanja teških uslova na tržištu rada, što će verovatno značiti povećanje nezaposlenosti u SAD.
„Potražnja za radnom snagom smanjila se u mnogim sektorima privrede, ali nastavlja da premašuje ponudu raspoloživih radnika, a broj slobodnih radnih mesta je i dalje povećan“, stoji u izveštaju.
Napominje se da je rast plata usporen tokom prvog dela godine, ali ostaje iznad dinamike koja je u skladu sa inflacijom od dva odsto na duži rok.
Bankarske pozajmice značajno su umanjene tokom prošle godine i verovatno će biti dodatno snižene nakon propasti nekoliko regionalnih banaka u martu, navodi FED.
„Međutim, uprkos zabrinutosti oko profitabilnosti u nekim bankama, bankarski sistem ostaje zdrav i otporan“, navodi se u izveštaju.
EKONOMIJA
Gađali Rusiju, pogodili dolar - američka valuta gubi tlo pod nogama
Komentar